Naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women uspješno je završena 26.3., no i dalje možete
osigurati primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene', a time i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

Kvartovsko kino: Koraci grada 1957 - 2017

U četvrtak 15. lipnja započinje program Kvartovsko kino : Koraci grada 1957 -2017. U 21:30 u Parku 100. brigade, Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja u suradnji s Design District Zagreb Festivalom 2017 predstavlja dva filma: kratki dokumentarac Moj stan iz 1962. godine, u režiji Zvonimira Berkovića te cjelovečernji igrani film Ljubica, u režiji Kreše Golika iz 1978. godine. Ulaz na projekcije je slobodan.

Iako su ovi filmovi odabrani za Design District festival jer se u njima ogleda i dio grada uz Martićevu ulicu, njihov locus vezan je i za Aveniju grada Vukovara. Tako protagonisti filma Moj stan sele iz centra grada (Mrazovićeva ulica) na današnju Savicu (Miljackina ulica), nedaleko od Avenije proleterskih brigada (danas Avenije grada Vukovara) – kao što se u filmu kaže 'u budući centar grada'. Djevojčica kroz čiji kritički pogled analiziramo Zagreb s početka 1960-ih, uočava razliku između svog novog stana, koji spada u kategoriju tzv. privremenih 'prihvatnih stanova' (sve te zgrade i dan-danas prkose vremenu), i modernističkih zgrada kakve nastaju u centru grada, kao što je npr. 1962. godine (dakle u godini kada nastaje i ovaj film) dovršen čuveni neboder za zaposlenike Narodne banke u Laginjinoj ulici arhitekta Ive Vitića, čiju stogodišnjicu rođenja obilježavamo ove godine. Ovaj Berkovićev film nagrađen je prvom nagradom u kategoriji kratkog dokumentarnog filma u Cannesu 1962. godine.

Protagonistica filma Ljubica, maestralna Božidarka Frajt, kreće se između jednosobnog iznajmljenog stana spomenute 'prihvatne' tipologije i posla u centru za rehabilitaciju djece s poteškoćama u govoru i oštećenjem sluha. Dok pratimo svakodnevicu mlade žene koja se trudi emancipirati jednako od muža i njegovih roditelja kao i mladog ljubavnika, a istovremeno izboriti stalno zaposlenje te time i pravo na egzistenciju i samostalnu brigu za svog malodobnog sina, krećemo se zajedno s njom i njenim izvanredno ocrtanim intimističkim prostorima i zagrebačkim žilama kucavicama – Zvonimirovom, Ilicom, Savskom, Avenijom Proleterskih brigada. U filmu vidimo Zagreb kakav je bio sredinom 1970-ih, naizgled davno, no u mnogočemu sličan Zagrebu danas.

Kvartovsko kino nastavlja se radionicom za djecu, edukativnom šetnjom i filmskim projekcijama u Laboratoriju zabave, u kreativnom okruženju za djecu i odrasle u subotu 8. srpnja te u Pogonu Jedinstvo (Trnjnski nasip bb) 12. srpnja od 21.00 do 23.00 sata. 

Detaljne informacije o programu možete potražiti ovdje

KORACI GRADA 1957-2017 projekt je Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja u suradnji s Festival Design District Zagreb 2017 (13– 18.6.2017.), Blue Bike Zagreb, Croatia film, Galerija Modulor – Centar za kulturu Trešnjevka, Filozofski fakultet u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv – Kinoteka, Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu, Laboratorij zabave, Pogon Jedinstvo - Centar za nezavisnu kulturu i mlade i Zagreb film.

Projekt KORACI GRADA 1957-2017 provodi se uz podršku Zaklade 'Kultura nova', Grada Zagreba – Ured za kulturu, obrazovanje i sport i Ministarstva kulture RH.

Više informacija o događanjima u sklopu Kvartovskog kina možete potražiti na Facebook stranici eventa.
Zadnja izmjena: 13-06-2017 @ 14:54