Naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women uspješno je završena 26.3., no i dalje možete
osigurati primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene', a time i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

Izložba Jennifer Lyn Morone™ Inc u Galeriji Filodrammatica

Izložba Jennifer Lyn Morone™ Inc istoimene američke umjetnice otvara se u galeriji Filodrammatica u utorak, 20. lipnja 2017. u 20 sati. Ulaz je besplatan, a izložbu koja je nastala u produkciji ljubljanskog instituta suvremene umjetnosti Aksioma možete posjetiti do 8. srpnja.

Kao što smo mogli saznati na predavanju koje je sredinom svibnja održala u Filodrammatici, američka konceptualna umjetnica Jennifer Lyn Morone je 2014. godine u saveznoj državi Delaware samu sebe registrirala kao korporaciju Jennifer Lyn Morone™ Inc. Ono što je započelo kao projekt osmišljavanja prosvjeda u okviru njezinog školovanja na The Royal College of Art u Londonu, preraslo je u pravu tvrtku čija je Morone vlasnica, upraviteljica, dioničarka i osnovni proizvod. JLM Inc pritom predstavlja novi format biznisa koji je pokrenut radi određivanja vrijednosti pojedinca i provociranja vladajućeg ekonomsko-pravnog sustava iznutra.

Spomenuta korporacija izvlači vrijednost iz tri izvora te zakonski štiti i dodjeljuje prava na sve proizvode Jennifer Lyn Morone: prošla iskustva i trenutne sposobnosti, ponuđene u vidu bioloških, fizičkih i mentalnih usluga, poput gena, rada, kreativnosti, krvi, znoja i suza; budući potencijal, ponuđen na prodaju u obliku dionica; prikupljanje, razvrstavanje i evaluacija podataka koji nastaju kao rezultat života Jennifer Lyn Morone.

Subverzivnim prisvajanjem korporativne forme osoba ostvaruje vlasnička prava na svoje podatke i dopušta pristup inače nepristupačnim tržištima, čime ostvaruje pravo na ponovno prisvajanje cjelokupnog procesa koji se temelji na prikupljanju resursa, proizvodnji i vlasništvu.

Ovim projektom, koji je također i životni projekt sa svim razinama nepredvidljivosti, Jennifer Lyn Morone zalazi u dugu tradiciju subverzivne afirmacije.

JLM Inc nije spekulativni projekt, već stvarno stanje koje umjetnici omogućuje da snažno i jasno prevede načine djelovanja ekstremnog kapitalizma, ekonomskog sustava u kojem svi danas živimo, ali kojeg samo neki od nas razumiju i koriste njegove prednosti. Uviđanjem kako smo u dobu društvenih mreža i rudarenja podataka svi mi zapravo “informacijski robovi” iskorištavani od strane kompanija kojima besplatno pružamo naše podatke, Morone subverzijom uzdrmava taj mehanizam na način da preobrazbom u kompaniju ostvaruje pravo na zaštitu i stvaranje profita od vlastitih podataka. Ako je iskorištavanje neizbježno, zašto ne iskorištavati samu sebe?

Kako bi u potpunosti preuzela kontrolu nad podacima koje proizvodi, JLM Inc radi na razvoju aplikacije Database of ME ili DOME (u prijevodu Baza podataka o MENI), koja prikuplja i pohranjuje sve podatke koje Morone stvara: njezinu lokaciju, otkucaje srca, aktivnost pretraživanja na internetu, raspoloženje, itd. Na taj način kompanija može prodavati, davati u zakup, iznajmljivati, razmjenjivati ili ulagati podatke radi ostvarivanja vlastitog profita. No osobni su podaci samo dio poslovanja tvrtke, budući da korporacije mogu gotovo sve što postoji pretvarati u robu ili uslugu. Ako prihvatimo pretpostavku da smo proizvod, imamo priliku iz nove perspektive prepoznati imovinu koju posjedujemo i maksimalno povećati njezinu vrijednost, pretvarajući je u nove proizvode i usluge. Na tom je tragu JLM Inc proizveo Lure i Repel, mirise koji se temelje na molekulama feromona Jennifer Lyn Morone koje privlače, odnosno odbijaju muškarce. Tvrtka je također kročila u farmaceutski biznis s proizvodom Rejuvanix, hormonskom terapijom koja se dobiva iz hormona DHEA (dehidroepiandrosteron) Jennifer Lyn Morone, te u tržište luksuznom robom kroz proizvodnju dijamanata iz umjetničine kose. Navedeni se proizvodi (podaci, mirisi, lijekovi, dijamanti) prodaju putem interneta i tržišta umjetnina, oglašavajući se reklamama koje satirično ismijavaju načine na koje komuniciraju trgovačka društva.

Klikom na poveznice pročitajte što su o ovoj ženi-korporaciji pisali mediji poput The Guardiana i The Economista, kao i njezin intervju za internetski magazin We Make Money Not Art.

Više informacija o izložbi možete potražiti na službenoj stranici Udruge Drugo More

 

Zadnja izmjena: 12-06-2017 @ 16:09