Naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women uspješno je završena 26.3., no i dalje možete
osigurati primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene', a time i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

Zajednice skrbi: Misliti Folku

Predstavljanjem kvartovskog biltena i umjetničkom rezidencijom u Folengovićevom naselju u petak, 9. lipnja od 12 sati u stambenom bloku između Ulice Milke Trnine i Gavelline, istočno od Rakušine (kod frizera za muškarce Željka) privremeno se zaključuje istraživačko-radioničarski projekt Zajednice skrbi. 

Radni kolektiv Zajednica skrbi započeo je krajem travnja 2016. istraživačko-radioničku fazu projekta Zajednice skrbi u zagrebačkom Folnegovićevu naselju. Postavljanjem kamp kućice uza zelenu površinu i igralište na rubnom dijelu naselja prema Borovju i zagrebačkoj džamiji, kroz seriju razgovora sa stanovnicima, šetačima pasa, slučajnim prolaznicima te protagonistima koji su stvarali Folnegovićevo naselje u šezdesetim godinama, istraživali su se razni aspekti života u kvartu i njegove konfliktne zone: od kolektivnog stanovanja, urbanizacije i (de)(re)industrijalizacije, preko ideološkog obilježavanja javnog prostora, do šireg društveno-političkog konteksta i uzročno-posljedičnih veza koje oblikuju kvartovsku svakodnevicu i živote njegovih stanovnika.

Misliti Folku
Kvartovski bilten Zajednica skrbi
Urednica: Marija Borovičkić

Bilten je zamišljen kao sabirna publikacija, mjesto prezentiranja, arhiviranja, promišljanja, dijalogiziranja i medijacije prema kvartu i stanovnicima naselja. Presjek kvarta i "kvartovske radionice" koja je organizirana u Folnegovićevom naselju od 25. travnja do 1. svibnja 2016., a u kojoj su sudjelovale Selma Banich, Marija Borovičkić, Mila Čuljak, Ivana Rončević i Ana Vilenica kao istraživačice, moderatorice, slušateljice, umjetnice ili pak aktivistice s vizijom promišljanja ideje zajednice i skrbljenja u specifičnom kontekstu Folke, ovdje je predstavljen kroz poliperspektivan zbir eseja, pitanja, citata, skica, fotografija i arhivskih materijala. Cilj publikacije je fizičko i mentalno "otiskivanje" jednog slučajnog i neslučajnog "presjeka" kvarta kao i autorefleksivno otvaranje istraživačkih i umjetničkih problema: mogućnosti i nemogućnosti da se bavi zajednicom.

Selma Banich u suradnji sa stanarima:
Isijavanje

Pokušati barem privremeno deteritorijalizirati zid, perforirati mu opnu kako bi višestruke asimetrije postale vidljivijima. Kratkotrajnim odrazom "pozlate" postaviti kurs. Za udruženo isijavanje.

Privremena intervencija u zid stambene zgrade u Folnegovićevom naselju pokušava uspostaviti vezu između stanara "limenki" (čije akutno stambeno pitanje traži neodgodivo sistemsko rješenje za "domove" načete vlagom, dotrajalošću prefabriciranih građevinskih elemenata i klasnom raslojenošću suvlasnika), fenomena izbjeglištva (koje je u nekoliko navrata obilježilo i ovo naselje) i žrtava globalnog kapitalističkog rata (u kojemu hrvatska državna vlast i vojna industrija aktivno sudjeluju izvozeći naoružanje i vojnu opremu).

Umjetničko istraživanje Zajednice skrbi provodi se u okviru teme Nevidljivo pripadanje - Invisible Belonging kustosice Ane Dane Beroš, a u sklopu zagrebačkog segmenta međunarodnog projekta Actopolis u produkciji Goethe-Instituta i Urbane Künste Ruhr.

Više informacija o događanju možete potražiti na Facebook stranici eventa.
Zadnja izmjena: 07-06-2017 @ 17:28