Naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women uspješno je završena 26.3., no i dalje možete
osigurati primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene', a time i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

Izložba Branke Cvjetičanin "Delegacija"

Izložba Branke Cvjetičanin "Delegacija" otvara se u utorak, 16. lipnja u 20h u galeriji Prozori (Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1 u Zagrebu).

Kao segment višegodišnjeg umjetničko istraživačkog projekta "Regrutni centar za umjetnike - Pozzo Franz", "Delegacija" se ovom prilikom dodatno fokusira na propalu Tvornicu alatnih strojeva "Prvomajska".

Projekt "Regrutni centar za umjetnike - Pozzo Franz" tematski i geografski vezan je za mjesto Krapan, nedaleko Raše, mjestu najstarijeg ulaska u jamu i prve nadzemne infrastrukture rudarskog kompleksa Labina i Raše, a danas zaboravljenog naselja, s administrativno pravno nereguliranim statusom, u kojemu živi dvanaest obitelji.

Odgovarajući na poziv Galerije Prozori smještene uz naselje Prvomajska, koje su gradili i u kojemu žive radnici bivše tvornice, čiji su se pogoni nalazili i u Raši, autorica organizira edukativno memorijalni izlet u Rašu, Krapan i Labin 16. lipnja (polazak autobusom u 18 sati ispred knjižnice) i razgovor s Brankom Milčićem, jednim od inženjera tvornice Prvomajska (u knjižnici u 19,15 sati). Inicijativu čine simbolično izaslanstvo sastavljeno od stanovnika zagrebačkog naselja, radnika tvornice te kulturnjaka i umjetnika koji odlaze u prijateljski posjet stanovnicima Krapna. Preuzimajući iz repertoara političkih retorika formu delegacije, s dozom ironije, propituje ulogu i dosege različitih političkih subjekata, upućujući na poziciju onih obezvrijeđenih i marginaliziranih ljudi koji, na rubovima i pukotinama velikih povijesnih narativa, grade paralelne naracije.

Branka Cvjetičanin, multimedijalna/intermedijalna umjetnica, educirala se u području izvedbenih umjetnosti i specijalizirala site-specific kazališnu režiju, instalacije i produkciju in situ (MAPA - Moving Academy for Performing Arts Amsterdam, staž Oerol Festival Terschelling, itd). Trenutno je predsjednica Polygon - Centra za istraživanja i razvoj projekata u kulturi. Članica je ULU­PUHa, HZSUa, Culturelinka i Oracle europske mreže.

Projekt "Delegacija" nastao je u suradnji Branke Cvjetičanin, Umjetničko istraživačkog centara Polygon, Galerije Prozori i Studija Artless. Podržan je od Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Izložba će se moći razgledati do 23. lipnja.
Zadnja izmjena: 05-06-2017 @ 14:16