Naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women uspješno je završena 26.3., no i dalje možete
osigurati primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene', a time i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

Premijera predstave 'Radnice u gladovanju' u ZKM-u

U petak, 9. lipnja, s početkom u 20 sati,na sceni Zagrebačkog kazališta mladih održat će se premijere predstave ‘Radnice u gladovanju’ autora Gorana Ferčeca, u režiji Olje Lozice. Predstava je, kao i predložak, neposredno nadahnuta sudbinom radnica tvornice Kamensko u Zagrebu.

Kako u kazalištu govoriti o konkretnim društvenim krizama i opipljivoj nepravdi koju trpe stvarni i bliski nam ljudi? Može li se o nekom događaju iz današnjih crnih kronika stvarati scensko djelo koje ne želi nužno biti faktografski realistično, već podignuto na razinu arhetipske borbe potlačenih za vlastita prava? Hoće li, ako je odgovor na prethodno pitanje potvrdan, takva predstava otupjeti društvenu oštricu takve, općepoznate priče, ili će joj dati dodatnu tragičnu dimenziju?

Navedena pitanja u središtu su priprema za hrvatsku premijeru teksta ‘Radnice u gladovanju’ dramskog pisca Gorana Ferčeca, koji je s uspjehom praizveden u Leipzigu 2014. Radnice u gladovanju tematiziraju štrajk glađu radnica tekstilne industrije Kamensko iz 2010. godine, koji u Ferčecovoj postbrehtovskoj obradi postaje temelj svevremenskoj priči o borbi dobra i zla. U želji da se svakodnevna, u kolektivnoj memoriji već izblijedjela priča uzdigne na univerzalnu razinu, pisac osmišlja strukturu po uzoru na Bachovu Muku po Mateju, s ključnom strukturnom razlikom: umjesto muke pojedinca, Ferčec opisuje muku kolektiva, stvarajući tako istinski dokument vremena u kojem su takve grupne pasije svakodnevna žalosna pojava. U želji da takvo dramsko pismo, prožeto implicitnom glazbom, na scenu postavi u punom sjaju, redateljica Olja Lozica i njezin autorski tim, predvođen skladateljicom Katarinom Ranković, posebnu pozornost posvećuju upravo održavanju fragilne ravnoteže između društvene odgovornosti koju nameće tema te scenskog potencijala Ferčecova virtuozna dramskog stila. (Matko Botić)

U predstavi glume: Hrvojka Begović, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak, Urša Raukar, Doris Šarić Kukuljica, Lucija Šerbedžija, Marica Vidušić, Petar Leventić, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Adrian Pezdirc i Damir Šaban.

Dramaturg predstave je Matko Botić, skladateljica Katarina Ranković, scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Doris Kristić, a oblikovatelj scenskog pokreta Pravdan Devlahović.

Više informacija o predstavi i rezervaciji karata možete potražiti na službenim stranicama ZKM-a.
Zadnja izmjena: 29-05-2017 @ 12:56