Naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women uspješno je završena 26.3., no i dalje možete
osigurati primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene', a time i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

Istraživanje – prepreke u ostvarenju prava na pobačaj u Hrvatskoj

Foto: Faktiv Foto: Faktiv

U suradnji s nizozemskom organizacijom za pravo na pobačaj Women on Waves, Dr. Marina Vosika za potrebe magistarskog rada na Sveučilištu Vrije u Amsterdamu, provodi istraživanje o dostupnosti pobačaja u Hrvatskoj pod nazivom „Croatian Women and Doctor Perspectives on Barriers to Abortion Access“ i u potrazi je za ženama koje žele podijeliti svoje iskustvo.

Podaci će biti prikupljani anonimnim polustrukturiranim intervjuima u trajanju od 40ak minuta (putem Skypea ili u četiri oka, prema dogovoru i želji sudionice istraživanja), pri čemu se od sudionica ne traži da govore o razlozima zbog kojih su se odlučile napraviti pobačaj, budući da je fokus istraživanja upravo na preprekama s kojima su se suočavale u pokušaju ostvarenja usluge pobačaja.

Istraživačicu zanima je li bilo teško pronaći liječnika koji će napraviti pobačaj, kakavi su bili stavovi zdravstvenih djelatnika/ca, kolika je bila cijena usluge pobačaja, jesu li se liječnici pozivali na priziv savjesti i odbijali njegu nakon samog postupka, da li je bilo nužno potražiti pomoć privatnika, i dr.

Istraživanje uključuje i razgovor s liječnicima i stručnjacima, no ideja je istražiti i prespektivu žena koje su tražile uslugu pobačaja, budući da ta tema u Hrvatskoj nije dovoljno istražena, kao niti pitanje dostupnosti pobačaja koje obrađuje samo izvještaj Nataše Bijelić i Amira Hodžića „Siva zona“: Pitanje abortusa u Republici Hrvatskoj.

Ako želite podijeliti svoje iskustvo, smatrate da je važno progovoriti o stigmatiziciji s kojom se žene susreću, pozivamo vas da se u sljedećih nekoliko tjedana javite Dr. Marini Vosiki na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Razgovor je moguć na hrvatskom i engleskom jeziku.


Istraživačica ističe kako joj se s pitanjima vezanima za istraživanje možete slobodno javiti bez obveze da u istraživanju morate sudjelovati.
Zadnja izmjena: 16-05-2017 @ 09:26