Naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women uspješno je završena 26.3., no i dalje možete
osigurati primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene', a time i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

David Bowie: Vita, melankolija i politička ekonomija

Brojne različite reakcije na smrt Davida Bowieja upućuju na to da taj fenomen zahtijeva detaljnije razmatranje. S vremenskom distancom, na godišnjicu njegove smrti, u utorak, 10. siječnja, skup koji će se održati od 10:20 do 13:30 sati u Mami (Preradovićeva 18, Zagreb) pokušat će tom fenomenu pristupiti trezveno i razmotriti ga iz psihološke, sociološke i filozofske vizure.

Na skupu sudjeluju Katarina Peović Vuković, Katja Kolšek, Tatjana Jukić, Bara Kolenc, Tomislav Brlek, Aleksandar Mijatović i Boštjan Nedoh.

Nezaključena lista problema koji će biti promišljeni uključuje sljedeća pitanja:

– Zašto je Bowie izazvao takve reakcije? Nije li on umjetnik koji je razotkrio temeljni mit pop-kulture: mit o vječnoj mladosti? Što se može reći o njegovim umjetničkim opsesijama – vremenu i smrti?

– Diskurzivne prakse na Internetu nalikuju na svetačke vitae kao specifične duhovne imitacije. Smijemo li s pravom primijetiti da Bowie predstavlja modernu 'duhovnu zaokupljenost' (Geistesbeschäftigung) pri kojoj je uloga priče da nas uvede u duhovno stanje u kojem možemo preobraziti same sebe?

– Možemo li reći da smrt slavnih osoba čini događaj u heideggerovskom smislu? Ili je slučaj upravo obratan – dovodi li nas upravo perpetuiranje događajnosti do nedogađajnosti?

– Zanimljivo je i psihoanalitičko pitanje naravi tugovanja. Jesmo li u pravu ako primijetimo da kolektivno tugovanje na Internetu upućuje na oblik patologije – melankoliju čiji je temelj, kao što je Freud primijetio, u narcizmu?

– Možemo li Internet prepoznati kao prostor nesvjesnog gdje sve inhibicije popuštaju, što ga čini idealnim mjestom za ukazanje jouissance?

– Na kraju, zanimljivo je i pitanje političke ekonomije kao okvira u kojem je Bowiejeva smrt nastupila – koja je veza između političke ekonomije i tugovanja za slavnim sličnostima? Znači li išta natpis 'available on iTunes', zabilježen ispod svakog videa koji su obožavatelji podijelili u danima nakon vijesti o Bowiejevoj smrti, ili takve detalje možemo ignorirati kao čiste slučajnosti?

Izlaganja će biti na engleskom jeziku, a detaljan raspored možete potražiti na Facebook stranici eventa.
Zadnja izmjena: 04-01-2017 @ 13:58