Anglophilia: Druga međunarodna konferencija Kluba studenata anglistike FFZG-a

Klub studenata anglistike X.a. s Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira drugu po redu međunarodnu konferenciju pod nazivom 'Anglophilia' koja će se održati od 4. do 6. svibnja 2017. u prostoru Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Neke od glavnih tema konferencije ticat će se lingvistike i književnosti engleskog jezika, prevođenja, podučavanja engleskog kao stranog jezika te anglofonih kultura. Rok za predaju sažetaka je 5. ožujka 2017.

Na konferenciji će izlagati doc. prof. Mateusz-Milan Stanojević (Sveučilište u Zagrebu), izv. prof. Nataša Pavlović (Sveučilište u Zagrebu) te dr. Vladimir Brljak (Sveučilište u Cambridgeu).

Inicijativa Ujedinjene protiv mržnje solidarno sa Ženskim maršom na Washington

U subotu 21. siječnja  2017., dok Donald Trump priseže za predsjednika Sjedinjenih američkih država, feminističke, kao i druge organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih prava, organiziraju Ženski maršna Washington. Solidarno će im se pridružiti žene i muškarci u više od 650 mjesta u svijetu.

Inicijativa Ujedinjene protiv mržnje pridružit će se prosvjedu američkih žena koje ističu da se izborom novog predsjednika i njegove administracije inaugurira nasilje, seksistička, homofobna, ksenofobna i rasistička politika kakvu je Trump zagovarao i tijekom kampanje.

Okrugli stol: O mizoginiji

Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, u suradnji s Odsjekom za kulturalne studije, udrugom studenata IKS i riječkim Art kinom vas poziva na okrugli stol kao uvodni razgovor za seriju predavačko-filmskih večeri naziva 'Kino učionica: gledaj mizoginiju'. Okrugli stol će se održati u 18 sati u ponedjeljak, 23. siječnja u Mini Art kinu u Rijeci.

Okrugli stol zamišljen je kao uvod kojim se želi predstaviti program 'Kino učionica: gledaj mizoginiju', koji je u cijelosti osmišljen od strane sadašnjih i bivših studenata/ica kulturalnih studija. Namjera okruglog stola jest zajedničko promišljanje s javnosti o mizoginim i diskriminatornim praksama u našem društvu iz više perspektiva.

Predstavljanje knjiga 'Na ovo sam baš ponosna: šezdeset dvije žene i njihove priče' i 'Sezonka'

U petak, 20. siječnja u 18 sati u Središnjem odjelu za odrasle Gradske knjižnice Velika Gorica započinje ovogodišnjom sezonom književnih susreta u knjižnici. Ljubitelje i ljubiteljice književnih druženja za početak očekuje jedinstven književni susret i predstavljanje dviju knjiga – 'Na ovo sam baš ponosna: šezdeset dvije žene i njihove priče' i 'Sezonka' autorice Gordane Frgačić.

U knjižnici će se predstaviti čak četiri autorice iz Velike Gorice čije su priče uvrštene u knjigu 'Na ovo sam baš ponosna', a koje su prema izboru urednice Olge Štajdohar-Pađen uvrštene u izbor priča šezdeset dviju žena.

Koncert i radionica američke jazz umjetnice Amine Claudine Myers u Zagrebu

Međunarodni jazz festival Jazz.hr ugostit će u petak 3. veljače 20 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu (Trg maršala Tita 12) istaknutu američku jazz umjetnicu Aminu Claudine Myers. U sklopu njezinog gostovanja u subotu će u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži - Jazz Lab Claudine Myers održati i glazbenu radionicu.

Pijanistica, orguljašica, pjevačica, skladateljica i aranžerka Amina Claudine Myers je svestrana glazbenica. Osim kao jazz glazbenica, uvjerljiva je i u izvedbama bluesa i gospela. Kao djevojčica u crkvi je svirala glasovir i orgulje te je pjevala u zboru. Diplomirala je koncertnu glazbu i glazbenu pedagogiju te je svirala sa slavnim Sonnyjem Stittom i Geneom Ammonsom, a 1966. pridružila se pokretu AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians).

Novi broj časopisa 'Treća': Migracije, otpor i stradanje

Centar za ženske studije objavio je novi broj interdisciplinarnog teorijsko-istraživačkog časopisa Treća. Dvobroj časopisa Treća pod nazivom 'Migracije: otpor i stradanje' posvećen je problemima artikulacije humanitarne, etičke i političke traume koja prati pokretni 'kontinent izbjeglica' pred vratima šengenske Europe, a pogađa nas naročito bolno jer Europa ima preveliko iskustvo s bezdomnicima da bi bilo kome mogla prodavati argument preventivno zatvorenih vrata

Broj otvara temu europske migracijske krize s fokusom na problem političke instrumentalizacije migracijskih procesa i zanemarivanja ideologijske, klasne, kulturne i rodne raznolikosti emigranata koji se smatraju prijetnjom europskoj sigurnosti i stabilnosti, dok se njihova potraga za životnom perspektivom predstavlja zoomorfnim figurama i metaforama.

Tangerine is the New Black: Edukativno-filmska trans večer

LGBTIQ+ inicijativa Filozofskog fakulteta AUT održat će u utorak, 17. siječnja, od 19.00 sati edukativno-filmsku večer Tangerine is the New Black s naglaskom na trans teme u prostorima Kluba studenata Filozofskog fakulteta s adresom u Ulici Ivana Lučića 3.

U sklopu večeri projicirat će se nagrađivani film trans tematike redatelja Seana S. Bakera Tangerine kojem će prethoditi stručno izlaganje uske članice AUT-a i aktivistkinje Viktorije Ćurlin o suvremenim pitanjima i problemima osoba iz trans zajednice. Večer će se zaključiti diskusijom o filmu uz piće, hranu i tematsku playlistu.

Izložba Ines Ignjačić „Kroz prizmu“ u Gradskoj knjižnici u Zagrebu

Izložba „Kroz prizmu“ umjetnice Ines Ignjačić otvara se u Gradskoj knjižnici u Zagrebu (Starčevićev trg 6) u četvrtak, 12. siječnja 2017. Izložbu organizira Odjel za djecu i mladež Knjižnica grada Zagreba, u suradnji sa Sanjom Gašparović, knjižničarkom iz OŠ Lapad iz Dubrovnika; a ostaje otvorena do 28. siječnja.

Izložba „Kroz prizmu“ sastoji se od 16 ilustracija namijenjenih djeci i nastala je kao odgovor na pitanje kako u ilustraciji prikazati svakodnevne objekte i motive na nesvakidašnji način.

SOS Rijeka i Pravna klinika: Besplatna pravna pomoć u siječnju

Udruga SOS Rijeka i u 2017. godini nastavlja suradnju s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu te će u srijedu, 11. siječnja od 10 do 14 sati u svojim prostorijama (Verdijeva 11) građankama i građanima nuditi besplatnu pravnu pomoć.

U 2016. godini Pravna klinika posjetila je udrugu SOS Rijeka 6 puta, a pravna pomoć pružena je u ukupno 66 slučaja! Pravna klinika pruža primarnu besplatnu pravnu pomoć u svim pravnim područjima i svim građankama i građanima u potrebi.

CeKaPe - 'Čitaj mi' s Norom Verde

U četvrtak, 19. siječnja u 19 sati u Express baru (Petrinjska 4, Zagreb) održat će se prva ovogodišnja tribina Centra za kreativno pisanje 'Čitaj mi' na kojoj će se predstaviti Nora Verde, autorica dviju zbirki priča i jednog romana te novinskih tekstova čiji je broj nepoznat, a vjerojatno i troznamenkast.

Nora je krajem 2016. objavila zbirku priča 'O ljubavi, batinama i revoluciji'. Osim o navedenim imenicama, razgovarat ćemo o kulturnom aktivizmu, o tretmanu lezbijske i aktivističke književnosti na regionalnoj sceni i o Norinom odnosu s čitateljima/icama. Dotaknut ćemo se i prekarnog rada, muzike i gastronomije.

Serija predavanja: Jer 90-te su bile godine

Sekcija 'Javna sociologija' Kluba studenata sociologije 'Diskrepancija' sa Filozofskog fakulteta poziva vas da sudjelujete u 2. ciklusu predavanja 'Jer 90-te su bile godine...' koja će se održati od 16. do 20. siječnja u dovrani D7 na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (Ivana Lučića 3).

Cilj serije predavanja je detaljna analiza Republike Hrvatske u postratnim devedesetima kroz sedam različitih aspekata koje će prezentirati jedni od najcjenjenijih profesora/ica i stručnjaka/inja Hrvatske na području sociologije, prava, ekonomije, medija i povijesti.

Izlaganje dr. Dubravka Lepušića: Zdravstveni odgoj

U ponedjeljak, 16. siječnja u 18:30 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (Ivana Lučića 3) dr. Dubravko Lepušić održat će izlaganje na temu 'Zdravstveni odgoj - Odgovornost, zdravlje i prevencija'. U izlaganju će se raspravljati o veoma aktualnoj temi današnje političke klime - takozvanom pravu na izbor ili pravu na život. Što obje opcije zapravo znače, za što i iza čega stoje moći ćete saznati na ovom izlaganju.

Također, ovo izlaganje je namijenjeno u informativne i obrazovne svrhe, s ciljem poboljšanja informiranosti i razumijevanja važnosti odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih bolesti u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja.

Subscribe to this RSS feed