Trenutno je u tijeku naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women.
Podrži nas! Tako osiguravaš primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene'
i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

Moje, tvoje, naše 2018: Transnacionalizmi

Trinaesti po redu međunarodni tematski festival Moje, tvoje, naše održat će se u Rijeci od 22. do 24. ožujka. Ovogodišnji naglasak bit će na problematici transnacionalizma, društvenog fenomena i područja znanstvenog istraživanja koji proizlazi iz sve veće povezanosti među ljudima i opadajućom ekonomskom i društvenom važnosti granica između nacionalnih država.

U četvrtak, 22. ožujka u 20 sati, u galeriji Mali salon otvorit će se izložba Transnacionalizmi kustosa Jamesa Bridlea, koja donosi radove renomiranih umjetnika Juliana Olivera, Daniele Ortiz, Jeremyja Hutchisona, Raphaëla Fabrea, Jonasa Staala i skupina Studio Folder (Marco Ferrari i Elisa Pasqual) i They Are Here (Helen Walker i Harun Morrison). Izložba ostaje otvorena do 14. travnja, od utorka do subote od 11 do 20 sati, i nedjeljom od 11 do 13 i od 17 do 20 sati. Više o izložbi na ovom linku.

Bilo kuda Pi svuda

U srijedu, 14. ožujka u 18 sati u coffee shopu Karibu Kaaawa (Ozaljska 34, Zagreb) održat će se predavanje kojim se obilježava Međunarodni dan broja Pi. 

Jeste li znali da se u broju Pi nalazi Vaš datum rođenja kao i broj Vašeg mobitela? Znate li da se zapravo broj Pi nalazi svuda oko nas? 

Feministički petak: Predavanje Marine Gržinić

Feministički petak Centra za ženske studije poziva vas na predavanje Marine Gržinić u petak, 30.3.2018. u 18 sati u Mami. Predavanje je naslovljeno "Što se događa i što nam je činiti? Proletarijat feminizma: razgovori o nacionalizmima, izbrisanim prostorima javnosti i fašizaciji."

U nekoj vrsti predavanja i teznog razmišljanja na liniji više jezika – hrvatskog, slovenskog, engleskog – Marina Gržinić propituje prazni centar okcidentalne, sada također i sve više balkanske-eks jugoslavenske situacije, koji se temelji na mitu da postoji prazno mjesto koje je mjesto demokracije i koje je izuzeto od moći, što nažalost nije točno. Ako postoji neki prazan prostor, kao recimo javni prostor, on nije prazan, već je izbrisan, što je ogromna razlika.

Mašina igre (MI:) "Pod naponom"

Nova nezavisna kazališna družina Mašina igre (MI:) predstavlja se zagrebačkoj publici 10. ožujka u Kazalištu KNAP dramom stanja "Pod naponom". Inspirirana tekstovima Ariela Dorfmana i Franza Xavera Kroetza, predstava prikazuje čileansku djevojku iz vremena Pinochetove diktature u bolnom procesu ponovnog stjecanja identiteta i prevladavanja trauma nastalih stravičnom psihofizičkom torturom.

Uz multimedijsku primjenu filmskih i dijaprojekcija, klasičnih i ambijentalnih zvukova te dovođenje publike "iza scene", u intimni prostor junakinje i njezinih interakcija s prisnim objektima, "Pod naponom" je i koreodrama koja u središte postavlja tijelo kao fizičko ogledalo individualne patnje, povijesne izopačenosti i otpora.

Izložba "Samo žene" u Koprivnici

Osmi mart je podsjetnik na važan trenutak otpora žena radnica u povijesti feminističkog pokreta. Smisao događaja vezanih za 8. mart kontinuirano se redefinirao, potiskujući sam čin otpora kapitalizmu i patrijarhatu. Svaki 8. mart prilika je da se prisjetimo marševa radnica i u njihovoj borbi potražimo inspiraciju za naše borbe.

Izložba fotografija SAMO ŽENE okupila je portrete žena koje su u posljednjih trideset godina obilježile alternativnu kulturu u Koprivnici. Petnaest domaćih autora/ica je, koristeći fotografiju kao medij izražavanja, prikazalo način na koji su žene (re)definirale socijalne i kulturne odnose vremena i doprinijele formiranju identiteta nezavisne kulturne scene.

Ružica Dobranić: Skriveno zbivanje

U četvrtak, 8. ožujka, u Galeriji Siva (Pierottijeva 11, Zagreb) u 20 sati održat će se otvorenje izložbe 'Skriveno zbivanje' autorice Ružice Dobranić. Razgovor s autoricom najavljen je za četvrtak, 15. ožujka u 20 sati. Autorica navodi kako kroz svoj rad pokušava materijalizirati mentalne prostore u kojima se trenutno nalazi. Koristi materijale poput papira i tekstila, koji su podložni propadanju, baš poput krhke memorije.

"U Galeriju Siva unosim predmete pronađene i dorađene u sklopu svakodnevnih lutanja i istraživanja. To su objekti sastavljeni od različitih materijala (pronađenih predmeta, crteža, bilježaka). Nastali su u sobičku, točnije u kukuljici.

Radionica kineske kaligrafije

Radionice kineske kaligrafije će se održavati u Živom Ateljeu DK (Ilica 110) u formi blok sata tjedno, ponedjeljkom od 17.00 do 18.30h, počevši od 12. ožujka 2018.

Kineska kaligrafija je umjetnost pisanja kineskih znakova ili pismena tušem i kineskim kistom po vrlo upojnom rižinom papiru. Kineska kaligrafija razlikuje se od europske i arapske kaligrafije u dvije stvari: prva je kinesko pismo, a druga je materijal kojim se piše – kineski kist i rižin papir.

Konferencija "Žene i mediji u Hrvatskoj"

Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH, Hrvatsko novinarsko društvo i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pozivaju Vas na konferenciju "Žene i mediji u Hrvatskoj", koja će se, povodom Međunarodnog dana žena, održati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2) 9. ožujka 2018. s početkom u 10h.

Sudjeluju: Višnja Ljubičić (pravobraniteljica za ravnopravnost spolova), Tonino Picula (S&D), Marijana Petir (EPP), Branka Gabriela Vojvodić (HINA), Ksenija Kardum (Nova TV), Ana Marija Vuković (Nova TV) i Snježana Vasiljević (Pravni fakultet).

Bit će prikazan i dokumentarni film "Ravnopravnost".

Žene u glazbi - Ciklus Virtuoso

Dođite na četvrti koncert Ciklusa koncerata studenata Muzičke akademije u Zagrebu - Virtuoso, u sezoni 2017./2018. Koncert će se održati u subotu, 3.3.2018. na Muzičkoj akademiji u KD "Blagoje Bersa", s početkom u 19:30.

Ovaj koncerti nosi poseban značaj teme o kojoj se danas u društvu još uvijek malo priča, a to je položaj žena u glazbi i umjetničkoj struci. Stoga dođite i podržite naše skladateljice, izvođačice i ostale žene u glazbi, a pritom uživate u koncertu!

Poezija to go: Druženje s pjesnikinjama

Projekt Poezija to go program je poticanja čitanja poezije za mlade, koji je osmislila književnica Sonja Zubović, voditeljica umjetničke organizacije Tekston, a zaživio je na društvenim mrežama 2015. godine.

Zahvaljujući projektu, poezija je dobila novu komunikacijsku priliku da se lako i brzo otvara mladima i svima koji se tako osjećaju. Izvan internetskog medija Poezija to go u druženju s pjesnicima predstavlja etablirane autore/ice.

PR akademija za početnike

PR akademija za početnike je ciklus sedam radionica namijenjen udrugama, zadrugama, mikro i malim poduzetnicima te onima koji će to tek postati. Edukacije pokrivaju osnovne i najaktualnije elemente marketinga i komuniciranja s različitim javnostima.

Izložba "Žene u naivi" u Koprivnici

Izložbenu sezonu Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama u 50. godini djelovanja otvara jedna posebna i nesvakidašnja izložba – Žene u naivi. Izložba je podsjetnik na izložbe žena s početka djelovanja Galerije, u 1970-im i 1980-im godinama kada se stvaralaštvo žena kontinuirano promatralo, kritički sagledavalo, promišljalo i vrednovalo.

Promocija: Global Health Watch 5

U četvrtak, 1. ožujka 2018., u 18h u MM centru zagrebačkog Studentskog centra, udruga BRID organizira promociju knjige Global Health Watch 5. Na promociji će govoriti Chiara Bodini sa Sveučilišta u Bologni, liječnica, aktivistica i regionalna koordinatorica People’s Health Movement za Europu, i Vedran Horvat, izvršni direktor Instituta za političku ekologiju. Razgovor će moderirati Lada Weygand (BRID).

Subscribe to this RSS feed