(Ne)vidljivi tragovi jedne povijesti

U petak, 24. veljače u 20 sati u prostoru za umjetnost i aktivizam - BAZA s adresom Božidara Adžije 11 u Zagrebu otvara se izložba (Ne)vidljivi tragovi jedne povijesti u organizaciji kolektiva queerANarchive. Izložba je rezultat umjetničkog istraživanja koje traži sliku memorije starijih gej osoba te propituje mitove koji o njima postoje. 

Promišljajući procese dokumentiranja i arhiviranja memorije, vizualno istraživanje naslova (ne)vidljivi tragovi jedne povijesti, kojem je usmena povijest sakupljena od gej muškaraca samo polazna točka, propituje (ne)mogućnosti stvaranja vizualnih dokumenata kao nosioca memorije, a u tome se oslanja na tehnike arhiva koje Derrida, pozivajući se na Freuda, definira kao repeticiju, reprodukciju i/ili reinterpretaciju.

Odgajanje budućnosti u Studentskom centru!

Projekt Odgajanje budućnosti koji uključuje otvorenje izložbe i trodnevni popratni program održat će se od 22. veljače do 4. ožujka u Galeriji SC. Ulaz na sve programe je besplatan.

Otvorenje izložbe skupine autorica koja uključuje video radove, fotografije, crteže i dokumentaciju zakazano je za srijedu, 22. veljače u 20 sati u Galeriji SC (Savska 25, Zagreb). Autorice izložbe su Elina Brotherus (FI), Maria Adela Diaz (Guatemala / SAD), Jelena Kovačević (HR), Ana Kuzmanić (HR), Ines Matijević Cakić (HR), Neli Ružić (HR), Lena Šimić (UK), Tanja Tintor Keller (HR), Vlasta Žanić (HR).

Književni petak: Rod i rad u književnosti - Ženski glasovi

Nova sezona 'Književnih petaka' otvara se u petak, 24. veljače, kada će u Gradskoj knjižnici (Galerija Kupola, Trg Ante Starčevića 6) u 20 sati urednik i voditelj Boris Postnikov razgovarati s Vedranom Bibić, Antonelom Marušić i Ivanom Rogar.

Domaću književnost zapljusnuo je novi 'ženski val', a spisateljice progovaraju o dvostrukom pritisku patrijarhata i ekonomske nesigurnosti. Kako o njima pišu? Kako izgleda njihov svakodnevni rad u književnosti i oko nje: u organizaciji festivala i radionica, PR-u, izdavaštvu, novinarstvu? Zadire li patrijarhat u književno polje, jesu li (muški) autori privilegirani, zašto češće dobivaju priznanja i nagrade?

Volonterski poziv za Povorku ponosa 2017. - "Budi Prajdizan_ka i organizirajmo Prajd!"

Zagreb Pride poziva volonterke i volontere za im se pridruže u organizaciji ovogodišnje Povorke ponosa. Sve_i postojeće_i Prajdizanke i Prajdizani i one_i koje_i će to tek postati pozvane_i su da u jeku borbe za temeljna ljudska prava, 16. godinu zaredom pomognu organizirati Povorku ponosa i popratni kulturno-edukativno-aktivistički program Mjesec ponosa. 

„Dok se svijetom širi val netolerancije, nepravde i nejednakosti, mržnje, nasilja i tuge, više je no važno da zajedničkim snagama što glasnije i što jasnije kažemo da to nije svijet u kojem želimo živjeti sa svojim obiteljima i da to nije svijet u kojem želimo odgajati svoju djecu. Ovaj poziv je upućen svima koje_i žele da svojom zajedničkom borbom gradimo svijet bez homo/bi/transfobije, seksizma, šovinizma, militarizma, ksenofobije, mizognije, rasizma i svih oblika isključivosti i da iskoristimo priliku da sve_i prezrene_i na svijetu dignu svoj glas!“, poručuje Zagreb Pride.

Izlazak iz ormara: Važnost komunikacije o poremećajima hranjenja

U subotu, 25. veljače s početkom u 11 sati u organizaciji Centra BEA (Ribnjak 38, Zagreb) održat će se predavanje na kojemu će poznata književnica, filmska kritičarka i aktivistkinja Mima Simić govoriti o vlastitom iskustvu poremećaja hranjenja. 

Mima Simić govorit će o vlastitom dvanaestogodišnjem iskustvu poremećaja hranjenja u vrijeme kad za nj nije postojao jezik, dijagnostika ni terapija. Govorit će o tome koliko joj je u izlječenju pomogla analiza medija, filmova, kulture, seksualnosti i brojnih drugih društvenih fenomena putem kojih se – svjesno i nesvjesno – oblikujemo, duhom i tijelom.

13. ZagrebDox: Više od 120 dokumentarnih priča iz cijeloga svijeta

U zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema od 26. veljače do 5. ožujka održat će se 13. ZagrebDox, najznačajniji regionalni festival posvećen dokumentarnom filmu. Ovogodišnje izdanje festivala donosi više od 120 zanimljivih i uzbudljivih dokumentarnih priča iz cijeloga svijeta. 

Osim međunarodne konkurencije u koju je uvršten 21 film i regionalne konkurencije u kojoj se nalazi čak devet hrvatskih i 12 regionalnih naslova, posjetitelje_ice festivala očekuje niz popularnih službenih programa, projekcije virtualne stvarnosti te dvije retrospektive. U program su uključeni i posebni programi Majke i kćeri i Serija 65+ te platforma ZagrebDoXXL. Kako bismo vam olakšalie odabir i ove smo godine sastavilie popis najinteresantnijih filmova koje planiramo pogledati na ZagrebDoxu.

Izložba "Stvarno ali ne i istinito" Adele Jušić u Ljubljani

Izložba Adele Jušić »Stvarno, ali ne i istinito« otvara se u petak, 24.2. u 19h u ljubljanskom Kulturnom centru Tobačina 001.

Projekt "Stvarno, ali ne i istinito" obuhvaća radove u različitim medijima, a bavi se relativno kratkim razdobljem od početka Drugog svjetskog rata do sredine pedesetih godina prošlog vijeka, u kojem je došlo do drastične promjene u politici prema ženama.

Objavljen program drugog izdanja KinoKino Festivala

Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino u svojem će drugom izdanju donijeti presjek najboljih filmskih ostvarenja za djecu, a zagrebačko kino Europa i ove će godine od utorka, 21. veljače do nedjelje, 26. veljače biti središte dječje filmske imaginacije. Festival otvara filmska poslastica za sve generacije, jedan od najslavnijih dječjih filmova svih vremena – Goonies Richarda Donnera iz 1985.

U natjecateljskom programu osam novih igranih filmova predstavit će male junake i junakinje koji na najrazličitije načine popravljaju svijet: jedni spašavaju grčko selo od financijske krize, drugi raskrinkavaju tajne, a neki vraćaju jedan sasvim poseban dječji osmijeh. Timm Thaler: dječak koji je prodao svoj osmijeh, najnoviji film jednog od najznačajnijih suvremenih njemačkih redatelja Andreasa Dresena, adaptacija je istoimene dječje knjige Jamesa Krüssa.

Noćni marš - 8. mart

Faktiv na 8. mart drugu godinu zaredom organizira Noćni marš, koji će u 18 sati započeti okupljanjem na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma. Marš kreće u 18:30, a nakon Marša očekuje nas parti u Klubu.

"Lani smo u velikom broju marširale_i utabanim putevima stoljetne borbe žena za svoja prava i sva ljudska prava. Poručile smo da borba traje cijelu godinu - da ćemo se boriti protiv fašizma, nasilja, ratova, siromaštva, kapitalističke eksploatacije i svih oblika društvenih nepravdi. Da ćemo braniti ugrožena prava žena i boriti se za sustav i društvo u kojemu imamo sve materijalne uvjete za donošenje odluka o vlastitim životima." stoji u najavi Marša.

Projekcija filma 'Heart of a dog' i razgovor s kriticarkom Višnjom Vukašinović

U petak 17. 2. u KIC-u (Preradovićeva 5) u 19 sati u sklopu 2. Arteria festivala prikazuje se dokumentarni film Heart of a dog (2015.) poznate američke konceptualne umjetnice Laurie Anderson.

Nakon što je u relativno kratkom roku ostala bez supruga, poznatog glazbenika Lou Reeda, i psa Lolabelle, napravila je ovaj film u kojem kroz niz slika, fotografija, citata i sjećanja propituje kako se kroz umjetnost nositi s gubitkom.

Art na katu s Norom Verde

U četvrtak, 16. veljače s početkom u 20 sati u Funk klubu u Zagrebu (Tkalčićeva 52) održat će se Art na katu, na kojemu ovoga puta gostuje pjesnikinja i prozaistica, novinarka i aktivistica, Antonela Marušić, odnosno Nora Verde.

Nedavno je objavila treću proznu knjigu 'O ljubavi, batinama i revoluciji' pa će na Artu na katu razgovarati o ljubavi, batinama, revoluciji, ali i o poziciji žene (u literaturi i inače), o vezi aktivizma i književnosti i stalnoj borbi za ravnopravnost na svim razinama. No, bez straha, bit će to ozbiljan razgovor, ali ozbiljnost ne podrazumijeva smaranje, barem ne kada je Nora Verde u pitanju.

Izložba: Naše tijelo - naš izbor, naša borba

U četvrtak, 16. veljače, u Križanićevoj 6a u Rijeci u 19 sati bit će otvorena izložba 'Naše tijelo, naš izbor, naša borba' koja će kroz fotografije, instalacije, pamflete, medijske članke i druge materijale javnosti predstaviti pokrete žena iz čitavog svijeta, čija je svrha ostvariti ili obraniti pravo na prekid trudnoće.

Porast neokonzervativnih struja i raznih političkih skupina koje žele smanjiti prava žena na tjelesnu autonomiju svakim danom sve je veća i snažnija, kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta. Iz tog razloga udruga PaRiter odlučila je postaviti izložbu koja će, među ostalim informirati o promjenama koje su se događale u državama gdje je izvršen snažan pritisak na zakonodavce, ali i o načinima borbe i progovaranja o temi koja je u mnogim društvima kontroverzna. Izloženi materijali donirani su od žena koje se profesionalno ili aktivistički bave obranom prava na tjelesnu autonomiju, a dolaze iz brojnih država poput Irske, Poljske, Meksika, Makedonije, Španjolske, Italije, Sierra Leonea, Pakistana i Hrvatske.

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama 2017.

Hrvatska se i ove godine pridružuje kampanji 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution' koja će 14. veljače okupiti muškarce i žene u preko 200 zemalja. Središnja tema ovogodišnje kampanje je eksploatacija žena i izgradnja globalne solidarnosti.

Petu godinu zaredom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organiziraju kampanju 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama' kako bi podsjetile na svakodnevno nasilje s kojim su suočene brojne žene i djevojčice u svijetu. 1 od 3 žene bit će pretučena ili silovana tijekom svoga života. To je MILIJARDA žena i djevojčica!

Subscribe to this RSS feed