Ostavka Stiera: Čast je predstavljati Hrvatsku, ali važnije je živjeti demokršćansku opciju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što Novi list u subotu izvijestio kako je Davor Ivo Stier napisao, pa ipak povukao ostavku na mjesto ministra vanjskih i europskih poslova nakon razgovora s premijerom Plenkovićem, do ostavke je danas ipak došlo. Razlog je čini se razlaz s Mostom i Plenkovićeva odluka da HNS uvede u Vladu, što je bila kap koja je prelila čašu Stierovog nezadovoljstva premijerovim političkim potezima. 

Stier je danas u 15:30 dao izjavu za javnost navodeći kako je uspostavljen okvir za samosvjesno vođenje vanjske politike, te da mu je bila velika čast predstavljati Hrvatsku u svijetu, no da važnijim smatra živjeti demokršćansku opciju.

“Prije tjedan dana sam od premijera tražio da imenuje novu osobu na čelo Minstarstva koja će dobro funkcionirati u novoj politčkoj konstelaciji. U ovoj novoj konstelaciji potrebno je jačati i demokršćansku opciju u kontaktu s građanima, a ja mislim da to mogu kao zastupnik u Saboru. Velika je čast predstavljati RH u svijetu ali sada je važnije biti u domovini, širiti demokršćansku opciju i vratiti povjerenje ljudi u institucije ... Podnio sam ostavku kako bih se stranačkom radu više posvetio što iziskuje puno više vremena na terenu. Službeno sam podnio ostavku. Želim se zahvaliti svim djelatnicima i djelatnicama”, rekao je novinarima Stier.

Stier dakle ostaje u HDZ-u i to kao saborski zastupnik te politički tajnik, no Mostov Nikola Grmoja tumači da je ovaj Stierov potez najava unutarstranačkih obračuna u HDZ-u. "Kaže da će davati potporu Vladi u Saboru, ali vidjet ćemo koliko će to potrajati."

Poznato je da Stier pripada konzervativnijem ogranku HDZ-a, blizak je organizaciji U ime obitelji, a jedan od savjetnika donedavno mu je bio Hrastov Ladislav Ilčić, te stoga ne čudi što mu je koaliranje s HNS-om nije po volji

Kako piše Index, „razliku između Stiera i novog HDZ-ova koalicijskog partnera HNS-a najbolje ilustrira podatak da je Plenkovićev potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova nedavno sudjelovao u "Hodu za život", povorci ekstremnih katolika koji žele zabraniti pobačaj, dok je u subotu na Zagreb Prideu, povorci za prava homoseksualnih osoba, sudjelovao novi potpredsjednik vlade Predrag Štromar“.

Podsjećamo da su udruge civilnog društva Stierovu ostavku zatražile već nakon odluke Ustavnog suda o Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, i to zbog zloupotrebe položaja za nametanje ideologije fundamentalističkih vjerskih grupa, na uštrb interesa ove zemlje i njenih građanki i građana. Također, Stierov je mandat obilježilo približavanje Hrvatske zemljama poput Poljske i Mađarske, pri čemu je važnijim smatrao promicati prava vjernika i tradicionalne vrijednosti, nego se zalagati za ljudska prava i boriti protiv govora mržnje. [Ž.V.]

 

Zadnja izmjena: 12-06-2017 @ 16:57