Naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women uspješno je završena 26.3., no i dalje možete
osigurati primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene', a time i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

'U ime obitelji' traži ukidanje pravobraniteljstva za djecu, ravnopravnost spolova i osobe s invaliditetom

Željka Markić / Foto: Robert Anić-PIXSELL Željka Markić / Foto: Robert Anić-PIXSELL

Nakon što je u ožujku Ustavni sud zbog formalnih razloga ukinuo Zakon o pravobranitelju za djecu, ovih je dana krenulo javno savjetovanje o prijedlogu novog Zakona kako bi on bio donesen do 1. kolovoza kada prestaje važiti aktualni propis. Na web platformi e-Savjetovanje sa svojim kritikama i prijedlozima do sada se u raspravu uključila samo jedna organizacija - U ime obitelji, koja suprotno svojem deklariranom poslanju i ocjeni da su u Hrvatskoj najugroženije žene i obitelji s djecom, u udruzi U ime obitelji sada traže ukidanje upravo institucija specijaliziranih za zaštitu tih ranjivih skupina, piše forum.tm.

U ime obitelji se zalaže za hitno razrješenje pravobraniteljice za djecu Ivanu Milas Klarić te za ukidanje njezinog pravobraniteljstva, kao i institucije pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova i onog za osobe s invaliditetom.

Najviše ih brine navodna nedovoljna kontrola rada pravobraniteljice za djecu, ali i nadzor nad radom ostala dva pravobraniteljstva, pa predlažu izmjenu Zakona o pučkom pravobranitelju kako bi se sva tri specijalizirana pravobraniteljstva stavila pod kontrolu pučkog pravobranitelja, kao njegovi zamjenici.

Ovaj je prijedlog suprotan intenciji Ustavnog suda u kojem ističu da su institucije pravobranitelja za djecu, pa time i ostala dva pravobraniteljstva, ravnopravna s pučkim pravobraniteljem, a ne njemu podređena. Da su jednako samostalna i neovisna u svojem radu te da posebna pravobraniteljstva ne mogu doći u pitanje.

Javno savjetovanje o novom Zakonu o pravobranitelju za djecu traje do 2. lipnja. forum.tm...

Zadnja izmjena: 24-05-2017 @ 16:07