Naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women uspješno je završena 26.3., no i dalje možete
osigurati primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene', a time i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

Neka blagdani ove godine uključuju i LGBTIQ članove obitelji

Udruge Zagreb Pride, Lezbijska organizacija Rijeka Lori i Trans Aid Hrvatska danas su na konferenciji za novinare predstavile kampanju Sve što želimo za blagdane je ljubav svima. Riječ je o internetskoj platformi Sretno.eu putem koje se mogu odabrati gotove ili kreirati osobne blagdanske čestitke.

U duhu načela ‘ljubav se ljubavlju vraća’, predstavnici/e LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj odlučili/e su za blagdane, vrijeme ljubavi i mirenja, ponuditi svim ljudima dobre volje odašiljač dobrih želja, prihvaćanja i sreće.

Rad platforme demonstrirao je Marko Jurčić, programski koordinator Zagreb Pridea, poslavši prvu blagdansku čestitku s dobrim željama ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nadi Murganić, pritom poručivši:

“Protiv tužnih statistika koje govore o neprihvaćanju, isključenosti i izdvojenosti, ružnih poruka koje nas prate i prijetnji oduzimanjem stečenih prava, odlučili smo se boriti suprotnim osjećajima - ljubavlju i dobrim željama. Sve što nam treba za malo bolji svijet je malo više ljubavi. Slobodno je podijelite s drugima, neće vam je ponestati, i pomognite nam da svima učinimo blagdane ljepšima, čestitku po čestitku.”

Upravo su neposredna traumatična iskustva LGBTIQ osoba u Hrvatskoj potakla na provođenje Sretno.eu kampanje za vrijeme blagdana, kada se LGBTIQ zajednica osjeća posebno usamljeno i otuđeno.

Za brojne osobe različite seksualne orijentacije ili rodnog identiteta u Hrvatskoj još uvijek nema dovoljno razumijevanja u njihovim obiteljima. Istraživanje* pokazuje da 53 posto očeva i 36 posto majki LGBQ osoba ne zna seksualnu orijentaciju svojeg djeteta.

Kampanju prate video spotovi, a prikazuju tri obitelji s LGBTIQ članovima/cama koji/e za blagdane žele ljubav svima, uz dodatnu želju da ih obitelji vole baš takvima kakvi jesu.

Cilj kampanje je smanjenje homo/bi/transfobije u hrvatskom društvu i obiteljima, a provedena je u sklopu europskog projekta 'Poštuj ljudska prava – gradi uključivo društvo'.

“Platforma će nakon blagdana prerasti u riznicu raznih vrsta čestitki od onih za Valentinovo i rođendane do onih za čestitanje registriranog partnerstva ili dobivanja djeteta”, zaključio je Jurčić.

*Iz istraživanja Brutalna stvarnost: Istraživanje o nasilju, diskriminaciji i zločinu iz mržnje protiv LGBTIQ osoba u Republici Hrvatskoj, N=690, proveli Zagreb Pride, LORI, Domino i Queer Split, 2013. godine.

Zadnja izmjena: 16-12-2016 @ 14:06