Naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women uspješno je završena 26.3., no i dalje možete
osigurati primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene', a time i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

Nagrada Hrvatskog društva pisaca odlazi Ivani Rogar

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Nagradu Hrvatskoga društva pisaca (HDP) Janko Polić Kamov vrijednu deset tisuća kuna dobila je spisateljica Ivana Rogar za zbirku priča "Tumačenje snova", a nagrada joj je uručena u četvrtak u HDP-u.

Članica prosudbenoga povjerensetva Jadranka Pintarić istaknula je kako se u knjizi nalazi sedam priča i sedam žena, glavnih junakinja.

To su priče o djevojkama i ženama koje se vrte u začaranom krugu vlastitih opsesija i strahova koje njihov život čine neugodnim i neudobnim, napomenula je dodavši kako se okidač za to dogodio jednom prije, u obiteljskom ili bračnom odnosu, u svakom slučaju prije no što priče započinju.

U knjizi, kako je rekla, čitamo posljedice toga, ne pretjerano zainteresirani za višak informacija o detaljima o prošlosti. Svaka od njih već dugo živi svoj kritični trenutak, o kojem Rogar pripovijeda s velikom dozom sućuti, bez razbacivanja emocijama, ponekad čak i sa stanovitom dozom crnog humora, napomenula je.

Naglasila je kako su priče Ivane Rogar ispisane u ključu te da posjeduju odličnu unutarnju dinamiku i glatko se i lijepo čitaju. Neobični su joj završetci priča, istaknula je dodavši kako su oni otvoreni i dvosmisleni.

Obrati zaokružuju priče tako da ih ne opterećuju nečim konačnim, već ih ostavljaju da idu dalje, skupa s njihovim čitateljima.

Ivana Rogar (1978, Zagreb), spisateljica, urednica i prevoditeljica. Urednica je u književnim časopisima Quorum i Libra Libera. Osim u tim časopisima autorske tekstove objavljivala je još u Hrvatskom filmskom ljetopisu, 15 dana, Zarezu, Temi, Autsajderskim fragmentima, Balkanskom književnom glasniku i Op.a. Prevela je s engleskog na hrvatski sedam knjiga. Suradnica je Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Objavila je i knjigu "Tamno ogledalo". tportal...

Zadnja izmjena: 23-02-2017 @ 13:25