Nepal kriminalizirao praksu izgona žena iz kuće za vrijeme menstruacije

U Nepalu je izglasan zakon kojim se kriminalizira praksa izgona žena u posebne barake ili kolibe za vrijeme menstruacije. Svrha ovog običaja, poznatog kao chhaupadi, je zadržati "nečistoću" izvan kuće, a za vrijeme menstruacije žene ne smiju dirati hranu, muškarce, stoku ni religijske ikone. Iako ga je vrhovni sud zabranio još 2005. godine, običaj se zadržao u zapadnom dijelu Nepala, stoga je cilj novog zakona dodatno suzbiti ovu ponižavajuću i često opasnu praksu.

Blizzard pokreće inicijativu za veću raznolikost na radnom mjestu

U Blizzardu radi samo 21% žena, što je približno točno i ako govorimo o općoj uključenosti žena u industriji video igara, no ova je tvrtka odlučna to promijeniti. Blizzard će, naime, lansirati „globalnu inicijativu za raznolikost i uključivost“ s ciljem podizanja postotka žena  i drugih podzastupljenih manjinskih skupina među svojim zaposlenicima/ama te poboljšanja radnog okruženja.

Predstavnik Blizzarda Mike Morhaime navodi da će se kampanja u početku fokusirati na žene, no krajem godine fokus će se proširiti i na ostale podzastupljene skupine, kojih je u Blizzardu oko 14%.

Ženska prava u fokusu Dana ljudskih prava na Sarajevo Film Festivalu

U suradnji s Vladom Švicarske, već devetu godinu zaredom Sarajevo Film Festival će biti domaćin Dana ljudskih prava. U okviru Dana ljudskih prava, u ponedjeljak, 14. kolovoza, Sarajevo Film Festival će organizirati poseban program u sklopu kojeg će u Multiplexu Cinema City biti prikazan film "Božanski poredak" rediteljice Petre Volpe te održana panel-diskusija. 

Tema ovogodišnjeg panela Dana ljudskih prava je “Ženska prava danas: nazadovanje, stagnacija ili progres?”

Uskoro prijave za Mirovne studije 2017./2018.

Sudionici/e Mirovnih studija su nemirni građani koji žele aktivno sudjelovati u izgradnji društva s manje nasilja i isključenosti, a više jednakosti i pravde: aktivistice, studenti, prodavačice, učitelji, sindikalistkinje, nezaposleni, zaposlene, mladi, stariji. Prijave za Mirovne studije 2017./2018. biti će otvorene od 20.8. do 17.9..

Mirovni studiji su obrazovno-aktivistički program koji potiče angažman za nenasilnu društvenu promjenu.

Prva Rodina Konferencija o nošenju djece

U Zagrebu će se 21. listopada u organizaciji udruge RODA održati Konferencija o nošenju djece, kojom organizatori/ce želi doprinijeti promicanju ove prakse koja nosi brojne dobrobiti djeci i odnosu koji razvijaju s odraslim osobama koje skrbe o njima. 

Studije su otkrile kako je društveni, emocionalni i fizički razvoj djece pod značajnim utjecajem ranog susreta s kretanjem i ljudskim dodirom. Djeca, nošena na tijelu osobe koja brine o njima, u prvim mjesecima života, pokazala značajan napredak u povezanosti i emotivnom zdravlju, u odnosu na djecu koja nisu nošena u bliskom kontaktu s odraslom osobom. A prednosti i dobrobiti nošenja ovdje ne prestaju.

Hrvatska dobiva prvu banku humanog mlijeka

Ministarstvo zdravstva i Ured UNICEF-a za Hrvatsku prošlog su tjedna povodom 27. Međunarodnog tjedna dojenja predstavili projekt osnivanja prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj čija se realizacija očekuje iduće godine u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Banke humanog mlijeka su neprofitne organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuciju humanog mlijeka, a organiziranjem banke humanog mlijeka osigurava se kvaliteta preživljavanja svoj prijevremeno rođenoj djeci kao i bolesnoj novorođenčadi koja iz medicinskih razloga nisu u mogućnosti biti hranjena mlijekom svoje majke – naglasila je na konferenciji za novinare pomoćnica ministra zdravstva Ružica Palić Kramarić.

Pravo na plažu! - Međunarodni dan mladih

U nedjelju, 13. kolovoza od 17 do 23 sata povodom Međunarodnog dana mladih na plaži Duilovo u Splitu održat će se 'Pravo na plažu!', kulturno događanje u sklopu kojega će se dijeliti platnene torbe s ključnim odredbama iz Pravilnika o upravljanju pomorskim dobrom (a koje se odnose na kocesije i koncesijska odobrenja), koje će poslužiti kao trajni 'šalabahter' za situacije kad vas netko tjera s plaže ili vam korištenje iste uvjetuje konzumiranjem komercijalne usluge.

Plaže su javno dobro. Pristup i korištenje plaže moraju biti slobodni za sve. Konzumiranje komercijalnih sadržaja ne smije biti uvjet pristupa plažama. Koncesije i koncesijska odobrenja moraju biti uređeni na način da se ljudima ne ometa slobodan pristup plažama.

Stranica s vijestima uvela upitnik za sve koji/e žele komentirati članke

Osobe koje požele komentirati novinarske članke od sada će prije no što komentiraju morati dokazati da razumiju o čemu se radi u članku. Riječ je o najnovijoj praksi norveške televizije NRK, koja će na internetskim stanicama uvesti upitnik koji će sadržavati neka ključna pitanja o razumijevanju teme članka.  

Kreatori/ce upitnika nadaju se kako će postavljanjem pitanja osigurati da svi koji/e se uključe u on-line raspravu razumiju temu koju komentiraju.

Program 15. Liburnia Film Festivala

Od 21. do 25. kolovoza na 15. Liburnia Film Festivalu koji će se održati na Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji bit će prikazan presjek recentne dokumentarističke produkcije. U konkurenciji za sedam festivalskih nagrada natjecat će se čak 22 filma.

Prilikom predstavljanja programa, izvršna direktorica festivala, Jelena Androić, kazala je kako će izvan konkurencije biti prikazana četiri filma produkcijske kuće Restart, a na popodnevnim projekcijama u Vili Antonio najavljeno je i nekoliko naslova iznenađenja. Istaknula je i da su teme ovogodišnjeg festivala intrigantne i aktualne te da će biti prikazani filmovi nagrađivanih i nadolazećih autora. Osim toga, Androić je najavila i bogat edukacijski program, dolazak brojnih filmaša/ica te više razgovora i tribina o filmu.

10. ZeGeVege festival

Više od stotinu domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoproizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama predstavit će se na jubilarnom 10. ZeGeVege festivalu održivog življenja u petak 8. rujna 2017. (9 – 21 sat) i u subotu 9. rujna 2017. (9 – 19 sati) na Trgu bana Josipa jelačića u Zagrebu.

Raznovrstan i bogat program radionica veganskog kuhanja i predavanja o različitim područjima i aspektima veganstva, ekologije i održivog življenja plijenit će pozornost posjetitelja/ica. Plesne skupine, uz inozemne goste GiankStyle Dance Crew koji dolaze iz Rima, a koje podržavaju održiv način življenja i prava životinja, zabavljat će i uveseljavati sve sudionike i posjetitelje tijekom oba dana trajanja ZeGeVege festivala.

Antiratni prosvjed povodom obilježavanja godišnjice 'Oluje'

U petak, 4. kolovoza u 17 sati na Trgu b. J. Jelačića, povodom godišnjice vojne operacije Oluja, održat će se antiratni skup 'PAMTIMO 05.08.1995. – 05.08.2017. - ZLOČINI U OLUJI SU ODGOVORNOST SVIH NAS'. Tom će akcijom organizatori/ce događanja odati počast i izraziti suosjećanje sa svim žrtvama ove vojne operacije. 

Cilj skupa je podsjetiti javnost na zločine počinjene u operaciji Oluja kao i na državno organizirano poricanje ovih zločina. Organizatori/ce želi podsjetiti da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih te da za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine nisu procesuirani počinitelji, stoga pozivaju na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima i građankama Republike Hrvatske.

Subscribe to this RSS feed