Anglophilia: Druga međunarodna konferencija Kluba studenata anglistike FFZG-a

Klub studenata anglistike X.a. s Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira drugu po redu međunarodnu konferenciju pod nazivom 'Anglophilia' koja će se održati od 4. do 6. svibnja 2017. u prostoru Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Neke od glavnih tema konferencije ticat će se lingvistike i književnosti engleskog jezika, prevođenja, podučavanja engleskog kao stranog jezika te anglofonih kultura. Rok za predaju sažetaka je 5. ožujka 2017.

Na konferenciji će izlagati doc. prof. Mateusz-Milan Stanojević (Sveučilište u Zagrebu), izv. prof. Nataša Pavlović (Sveučilište u Zagrebu) te dr. Vladimir Brljak (Sveučilište u Cambridgeu).

Inicijativa Ujedinjene protiv mržnje solidarno sa Ženskim maršom na Washington

U subotu 21. siječnja  2017., dok Donald Trump priseže za predsjednika Sjedinjenih američkih država, feminističke, kao i druge organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih prava, organiziraju Ženski maršna Washington. Solidarno će im se pridružiti žene i muškarci u više od 650 mjesta u svijetu.

Inicijativa Ujedinjene protiv mržnje pridružit će se prosvjedu američkih žena koje ističu da se izborom novog predsjednika i njegove administracije inaugurira nasilje, seksistička, homofobna, ksenofobna i rasistička politika kakvu je Trump zagovarao i tijekom kampanje.

Okrugli stol: O mizoginiji

Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, u suradnji s Odsjekom za kulturalne studije, udrugom studenata IKS i riječkim Art kinom vas poziva na okrugli stol kao uvodni razgovor za seriju predavačko-filmskih večeri naziva 'Kino učionica: gledaj mizoginiju'. Okrugli stol će se održati u 18 sati u ponedjeljak, 23. siječnja u Mini Art kinu u Rijeci.

Okrugli stol zamišljen je kao uvod kojim se želi predstaviti program 'Kino učionica: gledaj mizoginiju', koji je u cijelosti osmišljen od strane sadašnjih i bivših studenata/ica kulturalnih studija. Namjera okruglog stola jest zajedničko promišljanje s javnosti o mizoginim i diskriminatornim praksama u našem društvu iz više perspektiva.

Chelsea Manning zbog smanjenja zatvorske kazne na meti transfobnih konzervativaca

Predsjednik Barack Obama jednim od svojih posljednjih predsjedničkih poteza odlučio je ovog tjedna smanjiti zatvorsku kaznu na koju je osuđena zviždačica Chelsea Manning. Manning će nakon 3,5 godine služenja zatvorske kazne, odnosno gotovo 7 godina provedenih u pritvoru, u svibnju ove godine biti puštena na slobodu.

Chelsea Manning je 2009. godine, tada kao Bradley Manning, smještena je u Irak, gdje je za američku vojnu jedinicu obnašala dužnost obavještajne analitičarke. Zbog svog je statusa imala pristup klasificiranim vojnim i diplomatskim dokumentima i videima u kojima američka vojska ubija civile. Manning je navedene dokumente proslijedila WikiLeaksu, zbog čega je 2013. godine osuđena na 35 godina zatvorske kazne koju je trebala odslužiti u samici.

Zbog 'ustaša i partizana' u Šibeniku prekinuta izložba o Anni Frank

Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) organizirala je s Kućom Anne Frank u Amsterdamu međunarodnu izložbu ‘Anna Frank – povijest za sadašnjost’ koja će obići 40 europskih gradova. Tek što je izložba 17. siječnja otvorena u Tehničkoj školi u Šibeniku, već se iselila.

Kako prenosi TRIS, razlog tomu je odbijanje ravnatelja Josipa Belamarića, koji nije pristao na to da u sklopu izložbe objesi panoe koji se odnose na Drugi svjetski rat na hrvatskom tlu. Izložba koja je u Šibeniku trebala biti otvorena do 10. veljače već je na putu prema Čakovcu.

Nagrada Višnja Machiedo za najbolje književno-esejističko djelo

Hrvatski PEN centar raspisao je natječaj za dodjelu godišnje nagrade Višnja Machiedo koja se od 2013. dodjeljuje za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj. Prijavljeni radovi trebaju biti objavljeni u razdoblju od 15. prosinca 2015. do 15. prosinca 2016. godine. Rok za prijavu je 31. siječnja 2017. godine. 

Prijedloge za dodjelu nagrade mogu podnositi građani i građanke Republike Hrvatske, javni i drugi djelatnici/e u kulturi, udruge i druge pravne osobe u kulturi, ustanove u kulturi i ostale pravne osobe koje imaju sjedište u Republici Hrvatskoj.

Predstavljanje knjiga 'Na ovo sam baš ponosna: šezdeset dvije žene i njihove priče' i 'Sezonka'

U petak, 20. siječnja u 18 sati u Središnjem odjelu za odrasle Gradske knjižnice Velika Gorica započinje ovogodišnjom sezonom književnih susreta u knjižnici. Ljubitelje i ljubiteljice književnih druženja za početak očekuje jedinstven književni susret i predstavljanje dviju knjiga – 'Na ovo sam baš ponosna: šezdeset dvije žene i njihove priče' i 'Sezonka' autorice Gordane Frgačić.

U knjižnici će se predstaviti čak četiri autorice iz Velike Gorice čije su priče uvrštene u knjigu 'Na ovo sam baš ponosna', a koje su prema izboru urednice Olge Štajdohar-Pađen uvrštene u izbor priča šezdeset dviju žena.

Koncert i radionica američke jazz umjetnice Amine Claudine Myers u Zagrebu

Međunarodni jazz festival Jazz.hr ugostit će u petak 3. veljače 20 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu (Trg maršala Tita 12) istaknutu američku jazz umjetnicu Aminu Claudine Myers. U sklopu njezinog gostovanja u subotu će u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži - Jazz Lab Claudine Myers održati i glazbenu radionicu.

Pijanistica, orguljašica, pjevačica, skladateljica i aranžerka Amina Claudine Myers je svestrana glazbenica. Osim kao jazz glazbenica, uvjerljiva je i u izvedbama bluesa i gospela. Kao djevojčica u crkvi je svirala glasovir i orgulje te je pjevala u zboru. Diplomirala je koncertnu glazbu i glazbenu pedagogiju te je svirala sa slavnim Sonnyjem Stittom i Geneom Ammonsom, a 1966. pridružila se pokretu AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians).

Novi broj časopisa 'Treća': Migracije, otpor i stradanje

Centar za ženske studije objavio je novi broj interdisciplinarnog teorijsko-istraživačkog časopisa Treća. Dvobroj časopisa Treća pod nazivom 'Migracije: otpor i stradanje' posvećen je problemima artikulacije humanitarne, etičke i političke traume koja prati pokretni 'kontinent izbjeglica' pred vratima šengenske Europe, a pogađa nas naročito bolno jer Europa ima preveliko iskustvo s bezdomnicima da bi bilo kome mogla prodavati argument preventivno zatvorenih vrata

Broj otvara temu europske migracijske krize s fokusom na problem političke instrumentalizacije migracijskih procesa i zanemarivanja ideologijske, klasne, kulturne i rodne raznolikosti emigranata koji se smatraju prijetnjom europskoj sigurnosti i stabilnosti, dok se njihova potraga za životnom perspektivom predstavlja zoomorfnim figurama i metaforama.

Hrvatski europarlamentarci protiv socijalnih prava građana i financijskih interesa Hrvatske

Centar za mirovne studije, zajedno s hrvatskim članicama Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Marinom Škrabalo i Lidijom Pavić-Rogošić, upozorava na plan zastupnica i zastupnika Europskog parlamenta okupljenih oko Klubova zastupnika Europske pučke stranke (HDZ, HSS)  te Saveza liberala i demokrata za Europu (IDS, HNS) da se usprotive ključnim odredbama Europskog stupa socijalnih prava, kojima bi se štitila socijalna i ekonomska prava svih građana Unije pa tako i nas. 

Naime, Europski parlament raspravljat će i glasovati u četvrtak 19. siječnja o izvješću  Marije Joao Rodrigues, kojem je cilj osigurati obveznu razinu socijalne zaštite svih građana Europske unije.

Animafest i MSU raspisali natječaj za medijsku fasadu

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti (MSU) raspisao je otvoreni poziv za site-specific radove koji će se uoči i tijekom ovogodišnjeg Animafesta, od 23. svibnja do 10. lipnja, prikazivati na medijskoj fasadi zagrebačkog muzeja. Natječaj je otvoren do 22. ožujka 2017. godine.

Riječ je o nastavku uspješne suradnje Animafesta i MSU-a, u okviru koje se od 2012. na natječaju odabiru trokanalni site-specific animirani radovi u trajanju do deset minuta, za program Animation goes MSU.

SOLIDARNA raspisala natječaj za dodjelu financijskih potpora

Zaklada SOLIDARNA raspisala je svoj prvi natječaj 'Drugotna na sav glas!' za dodjelu malih financijskih potpora građanskim inicijativama i udrugama širom Hrvatske koje se u svojim sredinama zalažu za pravo na život bez nasilja, za rodnu ravnopravnost, za pravo na vlastite rodne identitete, za pravo na obrazovanje bez predrasuda, za pravednu podjelu kućanskih obaveza, za političku, ekonomsku i društvenu ravnopravnost, javno djelovanje i slobodu rodnog izražavanja svih osoba. Natječaj je otvoren do 27. siječnja 2017.

Ukupan fond ovog prvog natječaja iznosi 60.000,00 kn, koliko je SOLIDARNA uspjela prikupiti od građanki i građana te poslovnih subjekata unutar mjesec dana kampanje 'Drugotna na sav glas!'.

Što je važnije – osoba ili osobna?

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! akcijom ispred Hrvatskog sabora upozorili su danas na najnovije izmjene Zakona o strancima, kojima se pokušaj pomaganja strancima u boravku, tranzitu i nezakonitom prelasku granice uvodi kao kažnjivo djelo.

Na taj bi način građani i građanke koji pokušaju pomoći nepoznatoj osobi u potrebi, riskirali kaznu. Iako je nakon provedene javne rasprave Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je predlagatelj izmjena, unijelo iznimke koje neće biti smatrane pomaganjem koje je kažnjivo, ipak je ostao prostor za interpretaciju.

Subscribe to this RSS feed