Na jesen počinje snimanje filma 'Akcija D.B.' redateljice Dane Budisavljević

Na 147. sjednici Upravnog odbora europskog koprodukcijskog fonda Eurimages podržano je ukupno 27 filmova, među kojima se nalazi i film Akcija D.B. (Radnog naziva Dianina lista) redateljice Dane Budisavljević.

Sjednica je održana od 19. Do 23. lipnja u Bratislavi, a na popisu podržanih filmova našlo se 25 dugometražnih europskih koprodukcija igranog filma, jedna dokumentarnog te jedna animiranog. Kako se navodi na stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra, film Akcija D.B. u koprodukciji Hrvatske, Slovenije i Srbije podržan je iznosom od 160.000 eura.

Šetnja Helen Keller

U srijedu, 28. lipnja, u 18 sati, na zagrebačkom će se Zrinjevcu održati Šetnja Helen Keller, crveno-bijela povorka koja će prošetati središtem grada kako bi građanima/kama poručila da je snagu i upornost za ostvarivanje vlastitih potencijala i participiranje u životu zajednice moguće pronaći i usprkos oštećenjima i ograničenjima! Događaju u 15 sati prethodi Mala škola znakovnog jezika, radionica 'Budi Helen Keller', pjevanje na znakovnom te brojna iznenađenja.

Događaj je dio svjetske manifestacije o godišnjici rođenja gluhoslijepe književnice Helen Keller kojom se posljednjega tjedna u lipnju skreće pozornost na gluhosljepoću, gluhoslijepe osobe i način njihova života te prilika za slanje pozitivne poruke, odnosno motiviranje više od 1400 gluhoslijepih osoba diljem Hrvatske za prikaz različitih mogućnosti izlaza iz naizgled bezizlaznih situacija.

Saudijska Arabija dopuštat će ženama da se školuju i rade bez dozvole muškaraca

Saudijska Arabija uskoro planira ženama dati veću kontrolu nad vlastitim životima te im zakonski omogućiti da samostalno studiraju, rade i odlaze na liječničke preglede.

Kako navode Saudijski mediji, Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud izdao je naredbu koja će ženama dopuštati da koriste vladine servise, poput edukacije i zdravstvene skrbi, bez prethodnog odobrenja svojih zakonskih skrbnika.

Pokrenuta baza podataka o zakonima, politici i zdravstvenim standardima pobačaja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Populacijska divizija Odjela za ekonomske i socijalne poslove Ujedinjenih naroda lansirali su novu, otvorenu Bazu podataka o zakonima, politici i zdravstvenim standardima o pobačaju u zemljama diljem svijeta. Baza je napravljena s ciljem promicanja veće transparentnosti zakona i politika o pobačaju te kako bi se povećala odgovornost zemalja za zaštitu zdravstvenih i ljudskih prava žena i djevojčica.

Baza podataka dostupna je na dvjema platformama: na Global Abortion Policies Database, GAPD (Globalnoj bazi podataka politika pobačaja) te Global Abortion Policies Project, GAPP (Projektu globalnih politika pobačaja).

Zatvaranje treće sezone Kratkih slika: Kino pod zvijezdama uz Tinderstickse

U četvrtak, 29. lipnja u 21:30 u dvorištu Studentskog centra u Zagrebu projekcijom filma Sićušna tijela: Intimni svijet F. Percyja Smitha i pratećom minimalističkom glazbom Tindersticksa zatvorit će se treća sezona Kratkih slika (2016./2017.). Ulaz na projekciju je besplatan, a u slučaju kiše projekcija se seli u MM centar.

Poetski glazbeni film Sićušna tijela: Intimni svijet F. Percyja Smitha (Minute Bodies: The Intimate World Of F. Percy Smith) posvećen je istoimenom britanskom prirodoslovcu i izumitelju te njegovim pionirskim znanstvenim filmovima u kojima je otkrivao tajne svijeta prirode. U režiji pjevača i vođe benda Tindersticks, Stuarta Staplesa, uz originalnu glazbu koju su Tindersticksi snimili uz Smithove snimke s početka 20. stoljeća, nastao je impresivan i meditativan film koji naglašava ljepotu Smithova djela i njegovu eksperimentalnu privlačnost. Razvijajući različite snimateljske i fotografske tehnike Smith je želio rasvijetliti neviđene prirodne procese.

BonBon prekršio zakon seksističkom reklamom

Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova danas se službeno očitovao o upitu Centra za građanske inicijative Poreč vezanom uz najnovije BonBonove reklame za Deezer uslugu.

Kako je objavljeno na Facebook stranici Seksizam naš svagdašnji, iz Ureda Pravobraniteljice smatraju da poruka reklamne verzije namijenjene ženama (a posredno i muškarcima) nije u skladu sa zakonskim odredbama o prikazivanju žena i muškaraca u reklamama (oglasima), odnosno medijskim sadržajima (čl. 16.st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova, čl. 20.st.8. Zakona o medijima).

Kurdsko pitanje i uloga kurdskih žena u borbi protiv ISIL-a

U petak, 30. lipnja, u prostorijama Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb), u 19.30 sati održat će se predavanje novinara Aydina Derea, u organizaciji CROSOLa – Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske. 

Aydin Dere je novinar kurdskog porijekla sa prebivalištem u Švicarskoj. Rođen je 1961. godine u većinski kurdskom dijelu Turske. U Genevi je osnovao udrugu koja se bavi problematikom Kurda, te piše za nekoliko novina i često se pojavljuje na televiziji u emisijama koje se bave ovom temom. Organizator je brojnih seminara, piše blogove i članke za razne internet stranice i portale. Objavio je knjigu Zemlja koja plače.

Placa - Cai Shichanga: Obilježavanje 30. godišnjice Eurokaza

U ponedjeljak, 3. srpnja u 21 sat, u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10), na dan kada je prije 30 godina održana prva predstava na Eurokaz festivalu održat će se premijera predstave Placa - Cai Shichanga.

Plac - Cai Shichang je interdisciplinarno-antropološko-plesni projekt u koreografiji jedne od najpoznatijih koreografkinja azijskog suvremenog plesa, Kineskinje Wen Hui, i izvedbi plesačica Zagrebačkog plesnog ansambla - Andreje Jandrić, Sintije Kučić, Petre Valentić i Kasije Vrbanac.

Videi koji prikazuju životne borbe žena pripadnica ranjivih skupina

Prošlog tjedna Leave No One Behind u suradnji s Un Women lansirao je četiri nova videa koji prikazuju Ciljeve održivog razvitka (SDG), odnosno 17 Globalnih ciljeva koji mogu značajno promijeniti živote djevojčica i žena, a koje su Vlade diljem svijeta jednoglasno usvojile.

Agenda 2030 i SDG postavili su putokaz za postizanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena tijekom idućih 13 godina. Globalnih ciljevi koji su međusobno duboko povezani imaju potencijal okončavanja siromaštva, ublažavanja klimatskih promjena i ostalih sličnih izazove te zatvaranja rodnog jaza u privatnim domovima, školama, gospodarstvu i politici.

Informativni dani o Programu podrške 2017 Zaklade Kultura nova

U nastojanju da se javni pozivi koje je Zaklada "Kultura nova" objavila 8. lipnja 2017. u okviru Programa podrške 2017 što kvalitetnije prezentiraju zainteresiranoj javnosti te organizacijama civilnog društva (udrugama i umjetničkim organizacijama) na području suvremene kulture i umjetnosti, Zaklada od 27. lipnja do 7. srpnja organizira informativne dane o Programu podrške 2017 u Osijeku, Dubrovniku, Puli, Rijeci, Zagrebu i Splitu.

Na informativnim danima bit će detaljno predstavljeni ciljevi javnih poziva i programska područja, postupci podnošenja prijava, procjene kvalitete prijava i provedbe programa/projekata. Program podrške 2017 predstavit će Danijela Šavrljuga Todorović, voditeljica Odjela za programe podrške.

Premijera filma 3D svijet / IT'S A 3D WORLD

U subotu, 1. srpnja u ljetnom kinu Art-kina Croatia u Rijeci održat će se premijera filma 3D svijet / IT'S A 3D WORLD. Nakon projekcije filma bit će održan Q&A s protagonistima filma Svenom Maričićem i Nikolinom Radić Štivić te redateljicom i scenaristicom filma Danijelom Stanojević. Ulaz je besplatan.

Film je napravljen u javnom interesu kako bi se građani i građanke informirali/e se o svemu što se za budućnost razvija u gradu Rijeci.

Poziv za Feminističku likovnu koloniju u Sićevu

Centar za devojke iz Niša objavio je natječaj za treću Feminističku likovnu koloniju u Sićevu, koja će se održati od 24. do 31. srpnja 2017. godine. Umjetnicama su osigurani putni troškovi, smještaj, hrana, atelje i potreban materijal te završna izložba i katalog. Natječaj je otvoren do 30. lipnja 2017. godine. 

Cilj Feminističke likovne kolonije je osnаžiti 12 mladih umjetnica da uključe feminističke teme u svoj rad, omogućiti im da zajedno stvaraju, da se međusobno povežu i osigurati im javni prostor u kojem će prezentirati svoju umjetnost. Pravo na sudjelovanje na Feminističkoj likovnoj koloniji imaju umjetnice od 20 do 40 godina iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Web serija Pičvajz traži glavne glumice

Redatelj Filip Heraković i scenaristica Nikolina Bogdanović autori su nove web serije čije će se snimanje održavati u Zagrebu, a trenutno su u potrazi za dvije glumice koje će tumačiti ulogu Ive i Milice. Prijaviti se možete do 1. srpnja. 

Pičvajz je humoristična web-serija koja prati dvije najbolje prijateljice koje se, nakon što konačno završe faks, nađu u bespućima nezaposlenosti i svakodnevnih životnih poraza. Iva je Slavonka iz #teambleiburg obitelji. Voli kada joj kosa miriši po hrani, a ne voli kad u Zagrebu mora ugostiti svoju rodbinu koja sudjeluje u Hodu za život. Milica je Srpkinja koja živi u stanu svoje pokojne bake partizanke. Zaštitni znak su joj majice na loše metal bendove iz tinejdžerskih dana i bicikl koji joj stalno kradu.

Subscribe to this RSS feed