Objavljeno

Predstavljanje i diskusija: Bajke su za sve

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u subotu, 21. travnja, u Društveno-kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16, Zagreb), s početkom u 12 sati održat će predstavljanje i diskusiju pod nazivom ‘Bajke su za sve‘. ‘Bajke su za sve’ donosi nove, drugačije bajke, oslobođene rodnih stereotipa, koje su napisali mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, a koji će govoriti na predstavljanju.

Deset odabranih bajki poslužilo je kao inspiracija za nova čitanja i novo pozicioniranje likova. Tako Trnoružica shvaća da joj nije potreban nikakav princ koji bi je probudio pa istražuje drugačiji svijet, izvan zidina dvorca kojim upravljaju muškarci. Priča Ružno pače prikazuje svijet marginalizirane zajednice čiji pojedinci/-ke moraju savladati dodatne prepreke da bi zauzeli iole pristojnije mjesto u društvu. Modrobradi sadrži motive zabranjene istospolne ljubavi i onaj tako čest motiv u narodnim bajkama – udaju za starca. Priča Vuk i tri praščića fokusira se na problem iracionalna straha od Drugog tj. nepoznatog, s kojim bismo se kad-tad mogli suočiti.

Na predstavljanju će govoriti: Elena Petrovska (Makedonija), Tijana Đurović (Crna Gora), Marko Tasić (Srbija), Azra Dilberović (BiH) i Tanja Javorina (Hrvatska). Razgovor će voditi novinarka i spisateljica Antonela Marušić/Nora Verde.

Zagreb je prva stanica putujućeg ‘Karavana bajki’ kojem je cilj promovirati rodnu ravnopravnost među mladima i predstaviti drugačije bajke. Karavan bajki je dio projekta „Bajke su za sve! koji provodi Fondacija CURE sa NVO Juventas iz Crne Gore, LGBTI Centrom za podršku iz Makedonije, Alternativnim centrom za djevojke iz Srbije i CESI iz Hrvatske u sklopu Erasmus+ programa.

Više informacija o događanju možete potražiti na Facebook stranici predstavljanja.

Povezano