Objavljeno

4½. Okolišni filmski festival

Aktivistička grupa Zelene akcije ponovo Vas poziva na trodnevno druženje uz bogat filmski program, radionice i tribine s fokusom na okolišne i društvene probleme. Ovogodišnje izdanje Okolišni filmski festival održava se od 4. do 6. svibnja 2018. u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1), a ulaz na program i sav sadržaj je besplatan!

Glavne točke ovogodišnjeg programa su filmovi i tribine o aktualnim temama u Hrvatskoj – otimačina zemlje na Srđu za potrebe golf terena, plin, kojeg fosilna industrija predstavlja kao tranzicijsko gorivo i izgradnja LNG terminala na Krku te zaštita rijeka u balkanskoj regiji od novog vala izgradnje štetnih hidroelektrana. Osim toga, u programu su zastupljeni i drugi filmovi – među kojima su neki i nagrađivani – koji se tiču našeg osobnog odnosa prema okolišu i prirodi, ali govore i o potrebi za promjenu društvenih, gospodarskih i političkih sustava. Program obogaćuju i praktične radionice te zabavni program.

Zašto 4½.? Nakon prošlogodišnjeg “Četvrtog E?! – Okolišnog filmskog festivala”, ove godine festival je organiziran “polovično”. Razlog tome je loša politika podrške radu civilnog društva u Hrvatskoj, koja je dovela do situacije nedostatka sredstava za organizaciju aktivnosti. Unatoč tome, organizatori/ce su odlučili_e ipak održati festival s minimalnim sredstvima, uz maksimalnu kreativnost, zbog čega ovogodišnji festival nosi simbolično ime “4½. Okolišni filmski festival”. Nedostatak financijske podrške značio je i dvostruko veće ulaganje vremena te smišljanje novih načina da se festival ipak održi čak i u ovim “polovičnim” uvjetima. Festival je stoga organiziran “kod kuće” – u prostoru Zelene akcije – ali, bez brige, osiguran je autentičan kino ugođaj u “kućnoj” atmosferi.

Upravo zbog toga poruka ovog festivala je: “Mi moramo na pola, ne morate i vi!”. Svi mi znamo ponekad u najboljoj namjeri stvari raditi “na pola”, a da toga nismo ni svjesni_e pa, na kraju, šteta nadmašuje samu korist. Primjerice, kad kupujemo organski proizvod preko webshopa s drugog kraja svijeta nastaju onečišćenje prilikom proizvodnje ambalaže u kojoj je dostavljen te emisije koje se ispuste prilikom prijevoza. Zato nemojmo više stvari raditi na pola i vidimo se svi na okolišnom!

Više informacija o festivalu možete potražiti na Facebook stranici događanja.