1. vijesti
  2. najave
  3. natječaji

Online projekt Illuminator otvara prostor za raspravu o LGBT roditeljstvu u Rusiji

Ruski redatelj Pavel Loparev u 2017. godini pokrenuo je online obrazovni projekt Illuminator koji uz pomoć kratkih dokumentarnih filmova i video predavanja objašnjava različite seksualne orijentacije roditeljima i predlaže im kako reagirati ako im se dijete auta. Loparev je početkom svibnja u inter...

27-05-2018 svijet

next
prev

Online projekt Illuminator otvara prostor za raspravu o LGBT roditeljstvu u Rusiji

Ruski redatelj Pavel Loparev u 2017. godini pokrenuo je online obrazovni projekt Illuminator koji uz pomoć kratkih dokumentarnih filmova i video predavanja objašnjava različite seksualne orijentacije roditeljima i predlaže im kako reagirati ako im se dijete auta.

Loparev je početkom svibnja u intervjuu za openDemocracy objasnio kako je došao na ideju za projekt, koji su bili najveći izazovi u njegovoj pripremi te kakav učinak očekuje.

Izlazne ankete u Irskoj: Gotovo 70 posto glasača protiv 8. amandmana

Irska je premoćno glasovala za promjenu ustava kako bi pobačaj bio legaliziran, saznajemo iz izlazne ankete napravljene na uzorku od 4500 osoba, koju je za The Irish Times proveo Ipsos/MRBI.

Prema anketi, za izbacivanje 8. amandmana glasovalo je čak 68 posto glasača, dok je 32 posto glasovalo protiv, što predstavlja zapanjujuću pobjedu za ženska prava.

Službeni rezultati bit će objavljeni danas poslijepodne.

WAVE - mreža za suzbijanje nasilja nad ženama traži mlade ambasadore/ice

WAVE mreža traži mlade i predane vizionare i vizionarke da se pridruže svojim vršnjacima/kinjama kao ambasadori/ce Step Up! kampanje. Step Up! kampanja je projekt mreže WAVE (Ženska mreža protiv nasilja) pokrenut s ciljem ulaganja dodatnog napora u suzbijanje nasilja prema ženama, podizanja svijesti o tom pitanju te zaštite žena i djevojčica žrtava nasilja. Prijave su otvorene do 21. rujna 2018. godine!

Grupa ambasadora/ica  sastojat će se od 10 mladih ljudi iz država koje sudjeluju u StepUp! kampanji u 2018. godini (Albanija, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Estonija, Finska, Gruzija, Hrvatska, Italija, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Poljska, Portugal, Slovačka, Španjolska, Srbija i Ukrajina).

Otvoren poziv za umjetničku WHW Akademiju

Kustoski kolektiv 'što, kako i za koga? / who, how and for whom?' otvorio je poziv za sudjelovanje na prvoj godini WHW Akademije, nove internacionalne umjetničke akademije s bazom u Zagrebu. Program Akademije održava se od 22. listopada 2018. do 19. lipnja 2019. Godine. Poziv je otvoren do 20. lipnja 2018. godine.

WHW Akademija je novi program za umjetnike/ce u nastajanju. Radi se o intervenciji na području umjetničkog obrazovanja, koja sudionicima/ama želi omogućiti nove oblike samoodređenja, temeljene na načinu kritičkog razmišljanja, znatiželje i razmjene iskustva među umjetnicima/ama i njihovim radovima, umjetničkim stručnjacima/kinjama, znanstvenicima/ama i praktičarima/kama u različitim disciplinama.

Treće izdanje projekta Art Park

Najljepši parkić u centru Zagreba, onaj između Tomićeve, Ilice i Strossmayerova šetališta, od 25. svibnja ponovno će oživjeti uzbudljivim cjeloljetnim programom poznatim kao Art Park. Za vikend otvorenja (25., 26. i 27. 5.) u parku će slikati Alan Myers i Guido Palmadessa, dva umjetnika iz Argentine čiji su slikoviti murali prepoznati na ulicama diljem svjetskih metropola.

Irkinje se vraćaju u zemlju da bi glasale za pravo na pobačaj

Irska danas glasa na povijesnom referendumu. Pobačaj je ilegalan u Irskoj još od 1861. godine, a 1983. zabrana pobačaja uvrštena je i ustav u obliku 8. amandmana koji izjednačuje pravo majke i fetusa na život, čak i u slučaju silovanja ili incesta.

Istovremeno, amandman ne zabranjuje ženama da putuju u inozemstvo kako bi prekinule trudnoću. Stoga Irkinje putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo ili Europu da bi napravile pobačaj, a  procjenjuje se da svaki dan 10 žena odlazi iz zemlje s tim ciljem.

Podrži Zagreb Pride!

Zagreb Pride je queer feministička i antifašistička udruga koja se zalaže za ostvarenje aktivnog društva solidarnosti i ravnopravnosti slobodnog od rodnih i spolnih normi i kategorija te bilo koje druge vrste opresije.

Udruga se financira isključivo kroz donacije, projekte i programe donatorica te donacije građanki i građana. Uz organizaciju Povorki ponosa, vaše donacije omogućuju nam da nastavimo educirati, istraživati, izdavati i raditi s i prema LGBTIQ zajednicom. Još važnije, donacije su nam potrebne za pružanje pravne podrške LGBTIQ osobama žrtvama diskriminacije i zločina iz mržnje.

Tribina Razotkrivanje sa Slavenkom Drakulić

Zašto su danas, u suvremenom društvu koje ruši sve tabue, samo starost i starenje teme o kojima je gotovo zabranjeno govoriti? Postajemo li sa starošću nevidljivi, što se događa s našim tijelima, s našim odnosom prema drugima i, još važnije, odnosom drugih prema nama? Mreže koje pletemo cijeloga života odjednom postaju tanke i krhke.

Na tribini Razotkrivanje u ponedjeljak, 11. lipnja u 19h u Muzeju za umjetnost i obrt, predstavlja se knjiga priča Slavenke Drakulić “Nevidljiva žena”, koja pripovijeda o međuljudskim odnosima, o relacijama između roditelja i djece, o odlascima, nestancima, zaboravnosti, bolesti, sramu i boli, o najdubljim osjećajima o kojima se ne usuđujemo progovarati.

35. Tjedan suvremenog plesa

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj te jedan od najstarijih u Europi, 35. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 6. do 12. lipnja. Festival će se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra te Zagrebačkog kazališta mladih.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi nekoliko novih imena s međunarodne scene, kao i nove predstave poznatih i publici dragih umjetnika, uz radove nekolicine hrvatskih autora, uključujući jedan premijerni naslov. Ovo je prilika dvostrukog slavlja, jer se ujedno obilježava i vrijedan jubilej TRAFIK–a, jedinstvene skupine tranzicijskog kazališta. Zemlja partner ove godine je Italija, slijedom višegodišnje suradnje s talijanskom plesnom scenom i autorima.