1. vijesti
  2. najave
  3. natječaji

Vlada jednoglasno usvojila Istanbulsku konvenciju!

Vlada je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojila Istanbulsku konvenciju, koja je potom poslana u saborsku proceduru. Tako će se Konvencija za zaštitu žena uskoro naći pred saborskim zastupnicima koji će odlučiti o njenoj konačnoj ratifikaciji. Premijer Andrej Plenković na početku sjednice govori...

22-03-2018 hrvatska

next
prev

Trenutno je u tijeku naša crowdfunding kampanja Strašne žene / Fierce Women.
Podrži nas! Tako osiguravaš primjerak jedinstvene društvene igre 'Strašne žene'
i opstanak i rast portala VoxFeminae.net!

Vlada jednoglasno usvojila Istanbulsku konvenciju!

Vlada je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojila Istanbulsku konvenciju, koja je potom poslana u saborsku proceduru. Tako će se Konvencija za zaštitu žena uskoro naći pred saborskim zastupnicima koji će odlučiti o njenoj konačnoj ratifikaciji.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice govorio je o poplavama i ekonomskim kretanjima zemlje, a potom i o Istanbulskoj konvenciji. Premijer je svim ministricama i ministrima dao riječ kako bi ukratko rekli zašto podržavaju Istanbulsku konvenciju.

Nagradni natječaj #BEAware

Voliš fotkati i snimati? Zanimaju te društvene teme? Imaš ideju, ali nemaš priliku? Centar BEA poziva te da nam se pridružiš u nagradnom natječaju #BEAware u kojem možeš osvojiti 2000 kuna.

Kako sudjelovati?

Izvedba predstave: Sve što nije tvoje

U nedjelju, 25. ožujka u 20 sati u Velikoj dvorani Pogona jedinstvo (Trnjanski nasip bb, Zagreb) održat će se izvedba predstave 'Sve što nije tvoje' u režiji Lejle Jerković. Ulaznice za predsatve su besplatne uz prethodnu rezervaciju na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

'Sve što nije tvoje' eksperimentalna je autorska drama koja u nekoliko situacija prikazuje odnos žena – tijelo – glas – društvo. Prožeta je poezijom i otvara mnogo pitanja u glasu i u tijelu likova. Rijetko gdje ih zatvara.

U Poljskoj najavljene nove restrikcije zakona o pobačaju

Poljski zakonodavci u ponedjeljak su izrazili potporu zabrani pobačaja u slučaju anomalije ploda, čime je otvoren put za daljnja ograničenja ženskih reproduktivnih prava u zemlji koja već sada ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi.

Šesnaest zastupnika/ca vladinog Odbora za pravdu i ljudska prava glasalo je za zabranu, a devet ih je glasalo protiv. Prije glasanja u parlamentu, o izmjeni zakona mora se izjasniti još jedan odbor.

Primal_ditch_BP (before present) - Tea Stražičić, Lara Joy Evans, Hannah Rose Stewart

An invisible protocol
The lore of traditional moist
Never written down or explained
Digged out from the soil
In Silence and respect
Not using eyes
But limbs of many amphibians

Grupna izložba ‘Primal_ditch_BP (before present)’ predstavlja zajednički rad mladih novomedijskih umjetnica. Tea Stražičić, Lara Joy Evans i Hannah Rose Stewart u špiljskom ekosustavu prepoznaju susret prapovijesti i modernosti, odnosno različite stadije evolucije i ljudske transformacije. Izložba se otvara u petak, 23. ožujka u 20h, i traje do 7. travnja.

Sve u jedan glas! - festival aktivističkih zborova

„Sve u jedan glas!“ treći je po redu festival samoorganiziranih aktivističkih zborova koji je nastao kao nastavak prethodna dva festivala („Svi u glas“ u Beogradu i „Vsi v en glas“ u Ljubljani). Čeka vas ukupno osam sjajnih zborova iz bližeg i daljeg susjedstva – Praksa iz Pule, Xop (Hor) iz Zagreba, Horkestar iz Beograda, 29. Novembar iz Beča, Zborke i Kombinat iz Ljubljane i vaše vjerne domaćice iz Le Zbora – kao i fabulozne Zbeletronke na afteru.

Zborovi su raznoliki – veliki i mali, ženski i mješoviti – ali sve ih spaja ljubav prema pjevanju i žar otpora prema tragikomediji u kojoj živimo.

Razgovor "Tržište rada i položaj mladih" - primjer Njemačke

Razgovor "Tržište rada i položaj mladih: Što (ne)naučiti na primjeru Njemačke?" tematizirat će situaciju na tržištu rada u Njemačkoj, sve veću prekarizaciju poslova i nesigurnih oblika rada, osvrnut će se na uloga javnih politika u utjecanju i reguliranju tržišta rada i radnog zakonodavstva.

Koje posljedice imaju nesigurni oblici rada posebno na mlade radnike i mlade radnice u toj europskoj državi govorit će Sandra Kasunić, diplomirana socijalna radnica i aktivistica Sindikata ver.di. u utorak, 27. ožujka 2018. u Radničkom domu (II. kat, dvorana 226) s početkom u 18:00 sati.

Ratovi lezba: Drama se budi

U subotu, 24. travnja s početkom u 21:00 u zagrebačkom klubu Sax održat će se party 'Ratovi lezba: Drama se budi' u organizaciji udruge Zbeletron. Publiku će tom prilikom zabavljati nekoliko hrvatskih izvođačica: eksperimentalna glazbenica Diyala koja će nastupati s DJane Reom, producentica, skladateljica i tekstopiskinja Lana Popsimonova te DJane mapalma. Publiku će tijekom partija kratkim tematskim nastupom zabavljati i Roxanne i Spazam Orgazam iz House Of Flamingo kolektiva. 

Tematski događaj osmišljen je kako bi proslavio i dozvao proljeće te probudio LGBTIQ+ zajednicu iz zimskog sna. Zbeletron po prvi put od svog postojanja dolazi u Sax - klub hrvatskih glazbenika, što je i dio njegove misije - ulazak u prostore koji sami po sebi nemaju LGBT+ prefiks. Cilj je senzibilizirati prostore koji se s 'tim još nisu susreli' i ukloniti stigmu koja se u društvu stvara oko LGBT+ osoba, te ljudima pokazati da na plesnom podiju jednostavno nema mjesta za homofobiju.

Žene??? – Žene!!! - multimedijska izložba šest autorica

U varaždinskoj palači Herzer otvara se izložba pod nazivom Žene??? – Žene!!!. Riječ je o multimedijskoj izložbi šest autorica: Ane Detoni, Mateje Rusak, Monike Rusak, Ivane Stepan Kauzlarić, Smiljane Šafarić i Vide Sačić, s radovima koji obuhvaćaju projekcije, printeve, crteže i trodimenzionalne objekte od različitih materijala.

Kroz svoje radove autorice propituju pojam žene, suprotstavljajući svoje stvarno iskustvo bivanja ženom nametnutima medijskim slikama ''idealne žene''.

Kviz-o-rama u Šesnaestici!

Prvo izdanje Kulturpunktovih tematski orijentiranih kvizova održava se u Šesnaestici, feminističkom društveno-kulturnom prostoru u Ozaljskoj 16. U samom srcu Trešnjevke, u domu „strašnih žena“, i u formi kviza 24. ožujka od 18 sati prošetat ćemo kroz neke od kulturnih, umjetničkih i društvenih praksi koje obilježavaju naše živote od početka vremena do danas.