1. vijesti
  2. najave
  3. natječaji

Vendi Vernić osvojila nagradu za ilustraciju na međunarodnom sajmu Dječje knjige u Bologni

Mlada umjetnica Vendi Vernić osvojila je Grand Prix za ilustraciju na međunarodnom sajmu Dječje knjige u Bologni u konkurenciji tri tisuće autora. Riječ je o najprestižnijoj svjetskoj manifestaciji za dječju knjigu. ...

19-04-2018 hrvatska

next
prev

Ivana Brlić Mažuranić: Nevolje s (po)rodom

Ivana Brlić Mažuranić rođena je 18. travnja 1874. godine u dobrostojećoj građanskoj obitelji u Ogulinu. Obitelj je bila učena, stoga je Ivana od najmlađe dobi dobivala poduke iz književnosti, glazbe i jezika. Unuci bana i pjesnika Ivana Mažuranića i Aleksandre Mažuranić, sestre jezikoslovca Dimitrija Demetera, kao da je bilo zapisano u zvijezdama da će se baviti književnošću i postati jedna od najboljih i najpoznatijih hrvatskih književnica.

Kao najstarija od četvero djece, naglo je morala odrasti, a roditelji su je već sa 17 godina zaručili za odvjetnika Vatroslava Brlića. S 18 se udaje i prvi puta rađa.  Ukupno je rodila sedmero djece, od kojih je petero preživjelo, a (pre)rano odrastanje ostavilo je traga na njoj. Djevojka koja se u svojim dnevničkim zapisima molila Bogu da joj podari sposobnost pisanja, poznavala francuski jezik i pročitala bezbroj knjiga morala je posvetiti svoje vrijeme odgoju djece i brizi za kuću i obitelj.

Natječaj za međunarodnu izložbu 21. Minijature

Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić otvorila je natječaj za Međunarodnu izložbu '21. Minijature' koja se u lipnju održava u Zaprešiću . Prijave su otvorene do 12. svibnja 2018. godine. 

Minijature su projekt Udruge likovnih stvaralaca iz Zaprešića koji se kontinuirano provodi od 1997. godine kao natječajna godišnja izložba likovnih djela malog formata. Svake se godine izložbom prezentiraju suvremeni hrvatski likovni umjetnici/e, a posebno mlađe generacije (studenti/ce likovnih akademija i srodnih studija), kao i njihove kolegice i kolege iz inozemstva.

AUTov piknik 2: Otvoreni sastanak

Želiš se priključiti AUT-u i pisati studentsku LGBTIQ+ povijest? Imaš ideje za projekte, tulume, gledaonice? Želiš se družiti s kul ljudima i mijenjati stvari nabolje za LGBTIQ+ studente/-ice? Onda je pravo vrijeme da se u nedjelju, 22. travnja u 14h pridružiš AUT-ovkama i AUT-ovcima na pikniku na Bundeku!

Piknik je obred inicijacije, na kojem uz vegansku hranu i piće s AUT-ovke razgovaraju o aktualnim dnevnopolitičkim temama. AUT-ovci osiguravaju hranu, a na tebi je da povedeš sebe i omiljeno ti piće, po mogućnosti i dekicu koja se može prati na 60 (mrlje od trave!).

Bauk roda širi se Filozofskim fakultetom u Zagrebu

U dvorani VII na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je sutra, 18. travnja, trebala biti održana tribina Aporije psihe: Psihologija identiteta: pitanje roda i spola. Organizatori su jutros poslali kružni mail studentima i u događaj na Facebooku objavili kako je tribina ipak otkazana zbog navodnih političkih konotacija koje su htjeli izbjeći.

Tribinu su organizirali Hrvatsko bioetičko društvo i Suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Kao gosti tribine najavljene su prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić i prof. dr. sc. Željka Kamenov s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te dr. sc. Ana Maskalan s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Književnica Francesca Melandri gostuje u Booksi

Italija krajem sedamdesetih: Crvene brigade, neredi i nasilje, otmice militantnih skupina i nikad do kraja provedena revolucija; po svim se čulima prostire Mediteran. Ovim se kontekstom bavi višestruko nagrađivana talijanska književnica Francesca Melandri, koja gostuje u Booksi u petak, 20. travnja u 19h.

House of Flamingo variety extravaganza

U nedjelju, 22. travnja po prvi puta u prostorima Hangout Bara prepustite se valovima neobuzdane zabave, gromoglasnog smijeha i zasljepljujuće ljepote koje vam donosi zagrebački kolektiv osebujnog pedigrea, House Of Flamingo.

Program koji su vam pripremili sastavljen je od različitih izvedbenih elemenata; počevši s otvaranjem usta na riječi pjesme poznatijim kao lip sync, live „pjevanjem“ i „sviranjem“, stand up komedijom i svim ostalim nepodopštinama koje im padnu na pamet. Budite uvjereni da ćete sa showa otići ukrašeni osmjehom koji nećete htjeti (ni moći) maknuti danima.

Noć knjige: Sluškinjina priča i ostale storije o drugotnima

Program Noći knjige u ponedjeljak, 23.4. u Knjižnici Gajnice donosi tri zanimljiva događanja.

Od 19.30 do 20.15 doktorandica studija književnosti FFZG Dunja Plazonja održat će se predavanje pod nazivom Sluškinjina priča: od romana do ekrana posvećeno slavnom romanu Margaret Atwood. Zatim u 20.30 slijedi predavanje Od Supruge do Sluškinje Željke Jelavić, suosnivačice Centra za ženske studije u Zagrebu, koja će govoriti o feminizmu, patrijarhatu i položaju žena u Hrvatskoj. Večer završava u 21.30 koncertom grupe Elemental: Svijet po mojoj mjeri.

 

 

 

Predstavljanje i diskusija: Bajke su za sve

CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u subotu, 21. travnja, u Društveno-kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16, Zagreb), s početkom u 12 sati održat će predstavljanje i diskusiju pod nazivom 'Bajke su za sve'. 'Bajke su za sve' donosi nove, drugačije bajke, oslobođene rodnih stereotipa, koje su napisali mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, a koji će govoriti na predstavljanju.

Deset odabranih bajki poslužilo je kao inspiracija za nova čitanja i novo pozicioniranje likova. Tako Trnoružica shvaća da joj nije potreban nikakav princ koji bi je probudio pa istražuje drugačiji svijet, izvan zidina dvorca kojim upravljaju muškarci. Priča Ružno pače prikazuje svijet marginalizirane zajednice čiji pojedinci/-ke moraju savladati dodatne prepreke da bi zauzeli iole pristojnije mjesto u društvu. Modrobradi sadrži motive zabranjene istospolne ljubavi i onaj tako čest motiv u narodnim bajkama – udaju za starca. Priča Vuk i tri praščića fokusira se na problem iracionalna straha od Drugog tj. nepoznatog, s kojim bismo se kad-tad mogli suočiti.