1. vijesti
  2. najave
  3. natječaji

Europski sud za ljudska prava osudio Hrvatsku jer nije temeljito istražila slučaj prisile na prostituciju

Europski sud za ljudska prava proglasio je Hrvatsku krivom zbog toga što u kaznenom postupku nije temeljito istražila sumnje u slučaju prisiljavanja na prostituciju, zbog čega tužiteljici S. M. mora isplatiti 5.000 eura odštete za pretrpljenu neimovinsku štetu, prenosi Forum.tm. Hrvatska dr...

22-07-2018 hrvatska

next
prev

Europski sud za ljudska prava osudio Hrvatsku jer nije temeljito istražila slučaj prisile na prostituciju

Europski sud za ljudska prava proglasio je Hrvatsku krivom zbog toga što u kaznenom postupku nije temeljito istražila sumnje u slučaju prisiljavanja na prostituciju, zbog čega tužiteljici S. M. mora isplatiti 5.000 eura odštete za pretrpljenu neimovinsku štetu, prenosi Forum.tm.

Hrvatska državljanka S. M. tužila je Hrvatsku Sudu u Strasbourgu žaleći se da je bila žrtva prisilnog seksualnog iskorištavanja kroz prostituciju, a da joj hrvatske institucije nisu pružile primjerenu zaštitu zbog nedostatnog zakonskog okvira i manjkavosti kaznenog postupka.

Kino Katarina u Puli: Le Clitoris & Wetlands

Kino Katarina poziva vas na tematsku filmsku večer na otvorenom s diskusijom o filmovima Le Clitoris (r. Lori Malépart-Traversy, Kanada, 2016, 3 min) i Wetlands (r. David Wnendt, Njemačka, 2013, 109 min). Projekcije se održavaju u utorak, 24. srpnja u 21h u Valelungi, Pula, a gošća uvodničarka je Jasna Jasna Žmak.

Filmska večer bit će posvećena ženskoj seksualnosti, genitalijama, orgazmima, svemu onome što su nas učili da je nepristojno ili, još gore, ne postoji. Ova projekcija bit će kao sve što ste ikada htjeli znati o seksu a niste se usudili pitati na ženski način!

Krapan EU Kapital 2018

Ovogodišnje specijalno izdanje festivala Krapan EU Kapital ’18 održava se od 25. srpnja do 3. kolovoza, a svečano otvaranje festivala najavljeno je u srijedu, 25. srpnja, u 20 sati u Krapnu. 

Kao i ostali ovogodišnji Polygon programi podružnice Krapan – Krapan KineDok i Vila Pinka – rezidencijalni program za umjentike i goste Krapna, odvija se u sklopu 2. Bijenala industrijske umjetnosti i programa Rijeka - europska prijedstolnica kulture 2020.

Predstava 'Contra' engleske umjetnice Laure Murphy

Suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 vas u nedjelju, 22. srpnja, s početkom u 21:00, u Amfiteatru Doma mladih u Splitu, poziva na polusatnu work-in-progress prezentaciju predstave Contra, engleske umjetnice Laure Murphy. Ulaz na predstavu je besplatan!

Nakon prezentacije uslijediti će razgovor umjetnice s zainteresiranom publikom. Na ovaj način publika daje feedback umjetnici i pomaže joj u daljnjem radu na produkciji predstave koja će svoju premijeru imati 2019. godine.

Talijanski sud na meti kritika zbog okrivljavanja žrtve u slučaju silovanja

Kasacijski sud u Rimu ovog je utorka naredio ponovno suđenje kako bi se razmotrila trogodišnja zatvorska kazna za dvojicu muškaraca osuđenih za silovanje žene koje su počinili još 2009. godine.

Naime, Vrhovni sud u Italiji dospio je na mete kritika nakon što je presudio da se otegotne okolnosti ne mogu primijeniti na slučaj silovanja ukoliko je žrtva prije napada dobrovoljno konzumirala alkohol.

PaRiter otvorio besplatno anonimno savjetovalište za žene

Riječka udruga PaRiter otvorila je besplatno anonimno savjetovalište namijenjeno ženama koje imaju pitanja ili dvojbe vezane uz trudnoću, pobačaj, medicinski potpomognutu oplodnju i ostala reproduktivna prava.

„Kroz naš rad na polju seksualnog i reproduktivnog zdravlja često smo se susrele sa ženama koje se osjećaju nemoćno i nesigurno radi vlastitih iskustava upravo iz domene reproduktivnih prava. One koje žele prekid trudnoće na zahtjev, one koje su rodile i imaju traume od poroda, žene koje su u postupku medicinski potpomognute oplodnje...

Zagrebački Art Park i WWF Adria za more puno ribe

U četvrtak, 19. srpnja, od 16 do 22 sata pridružite se hrvatskim umjetnicima u omiljenom Art Parku u Zagrebu i saznajte kako 'dati ribi šansu'. Za spas riba borit će se Modul OsamBoris BareIvan Oštarčević Kopito Zla koji će oslikavati panele, Ivan Kovačević koji će crtati vaše ‘riblje’ karikaturne portrete, legendarni Ribafish koji će voditi zabavan kviz na temu riba dok će na prvoj glazbenoj crti obrane cijelo vrijeme stajati Dj Kuna birajući tematsku glazbu.

Mora su prazna pa tako i naše Jadransko, ribe ima sve manje, a judi uglavnom nisu svjesni tog problema. Jedna od naznaka da se događa nešto 'čudno' je cijena ove namirnice koja postiže vrtoglave iznose pa je tako postala luksuz na tanjurima građana/ki. Zašto je tome tako i što možemo činiti da vratimo ribu u more i na svoje tanjure?

Natječaj za dramski tekst za mlade

U sklopu projekta 'Dani mladih dramskih autora' i u suradnji sa Scenom 'Gorica', portal Drame.hr raspisuje natječaj za dramu za mlade. Natječaj je otvoren za sve dramske pisce i spisateljice, bez dobnog ograničenja, a posebnom nagradom u iznosu od 5.000 kn neto stimulirat će se jedan/jedna mladi autor/ica u dobi između 18-25 godina, čija drama može, ali i ne mora nužno biti pobjednička drama. Natječaj je otvoren do 6. rujna 2018.!

Propozicije natječaja: