1. vijesti
  2. najave
  3. natječaji

Na prosvjednoj akciji prikupljani potpisi saborskih zastupnica/ka za ratifikaciju Istanbulske konvencije

Jutros je ispred Hrvatskog sabora, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održana prosvjedna akcija "Žene Hrvatske za ratifikaciju Istanbulske konvencije do kraja 2017. godine" na kojoj su organizacije civilnog društva, aktivistkinje i političarke tražile od saborskih zastupnika/ca ...

24-11-2017 hrvatska

next
prev

Lajk za kulturu – stvaranje sadržaja i promocija na društvenim mrežama

Udruge Metamedij i Pulska filmska tvornica, u okviru svojih dugogodišnjih medijskih projekata Medijski kultivator i Medionauti, organiziraju besplatnu radionicu „Lajk za kulturu – stvaranje sadržaja i promocija na društvenim mrežama“.

Polaznici će usvojiti znanja i vještine potrebne za stvaranje kvalitetnog sadržaja na društvenim mrežama koji će privući, informirati i potaknuti ciljanu publiku na raspravu. Program je osmišljen i prilagođen mladima srednjoškolske dobi, temelji se na praktičnom radu te radu u malim grupama, uz stručnu pomoć i mentorstvo.

Na prosvjednoj akciji prikupljani potpisi saborskih zastupnica/ka za ratifikaciju Istanbulske konvencije

Jutros je ispred Hrvatskog sabora, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održana prosvjedna akcija "Žene Hrvatske za ratifikaciju Istanbulske konvencije do kraja 2017. godine" na kojoj su organizacije civilnog društva, aktivistkinje i političarke tražile od saborskih zastupnika/ca i Vlade RH da iskažu solidarnost sa svim ženama izloženima nasilju i diskriminaciji te da preuzmu odgovornost za ratifikaciju Konvencije, a samim time i sustavnu zaštitu svih žena Hrvatske od rodno uvjetovanog nasilja.

Adventska Grijalica okuplja kreativce/ke na pop-up prodajnim izložbama

Ako niste pobornik/ca obilaska montažnih kućica, ovog se adventa možete ugrijati u nekoj od novootvorenih galerija koje je okupio kolektiv Grijalica. Projekt od 6. do 23. prosinca, u 18 dana adventa, donosi pop-up izložbe prodajnog karaktera, brojne radionice, koncerte te popratne zabavne sadržaje za sve uzraste na četiri lokacije koje se protežu od Ribnjaka preko Ilice do Britanskog trga.

Tamo se nalazi Radiona 69, modularan prostor za izložbe i radionice već prepoznat po zanimljivim društvenim događanjima. Dvije veže niže, u Ilici 65, smješten je Razzmatazz, novootvoreni caffe sa preko 200m2 koji uključuje i veliki podrumski prostor za izlagače/ice te ugodnu terasu. Produžite li malo dalje doći ćete do street art studija Lapo Lapo koji već dulje vrijeme djeluje i kao galerijski prostor za nezavisne mlade umjetnike/ice alternativne kulturne scene. Svakako se isplati prošetati i do Ribnjaka gdje R3a Galerija na zanimljiv način spaja prodajno izlagački boutique koncept koji okuplja brojne nezavisne modne i lifestyle brandove te redovito organizira zanimljive izložbe.

Premijera predstave 'Kad tad'

Premijera predstave Kad tad redateljice Marine Pejnović, u produkciji umjetničke organizacije RUPER i Teatra &TD održat će se u ponedjeljak, 27. studenog u Teatru &TD (Savska cesta 25, Zagreb) u 20 sati. Reprizne izvedbe na rasporedu su 1.,2. i 4. prosinca.

U autorskom projektu glumicâ Mie Biondić, Nataše Kopeč i Ivane Krizmanić te redateljice Marine Pejnović pratimo banalnu svakodnevicu koja dovodi tri žene različite životne dobi (25, 35, 45) do krize. One se međusobno ne poznaju već se susreću u čekaonici. Različitih su karaktera i imaju različite probleme, ali traganje za odgovorom i malom pauzom u životu ono je što ih povezuje.

Proračun RH za 2018. - manje za obrazovanje, više za obranu

"Jeste li znali da najveća kapitalna ulaganja u 2018. godini Vlada planira u sektoru obrane? Za ta ulaganja, u što je uključen i novac za nabavu vojnih aviona, izdvojit ćemo 793 milijuna kuna, dok ćemo za ulaganja u znanost i obrazovanje izdvojiti upola manje, odnosno 362,9 milijuna kuna", ističe Centar za mirovne studije povodom saborske rasprave o prijedlogu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu.

Feminističke organizacije zgrožene uskraćivanjem prava žrtvi silovanja

Povodom rješenja Ministarstva hrvatskih branitelja kojim je odbijen zahtjev žrtvi silovanja za stjecanjem statusa i ostvarivanjem prava temeljem "Zakona o pravima žrtvama seksualnog nasilja za vrijeme agresije na RH u Domovinskom ratu", Centar za žene žrtve rata – ROSA, Ženska mreža Hrvatske i  Ženski sud  izražavaju solidarnost sa žrtvom ovog teškog zločna te najdublju osudu diskriminatornog postupanja Ministarstva.

Izvaninstitucionalne prakse dokumentiranja povijesti

Konferencija "Nezavisna kultura i civilno društvo: izvaninstitucionalne prakse dokumentiranja povijesti održat će se u srijedu 29. studenog od 10 do 14h u konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu u organizaciji Udruge za promicanje kultura Kulturtreger i Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Seksistička aplikacija muškarcima otkriva kako izgledaju žene bez šminke

Rus Ashot Gabrelyanov nedavno je na tržište plasirao novu aplikaciju koja bi muškarcima diljem svijeta mogla pomoći da se zaštite od žena koje ih uporno pokušavaju namamiti u svoje udavačke ralje ili postelje. Riječ je o aplikaciji MakeApp kojoj je osnovna funkcija 'brisanje' šminke s fotografija i videa.

Hrabri kreator ove briljantne aplikacije na ideju je došao kako bi muškarcima pomogao prilikom selekcije potencijalnih partnerica i zaštitio ih od njihovog lažnog predstavljanja. Naime, moderne žene povlače sve očajnije poteze kako bi si povećale šansu za pronalaskom srodne duše. Tako će i one najružnije među nama besramno našminkati svoja lica i tako uređene napraviti niz fotografija kojima će se lažno predstavljati na društvenim mrežama ili dejting aplikacijama.