Antonela Marušić / Nora Verde

Antonela Marušić (Nora Verde) rođena je 1974. godine u Dubrovniku. Završila je studij Hrvatskog jezika i književnosti.

Od 1998. godine do danas radi kao novinarka i urednica u dnevnim i tjednim novinama te u neprofitnim medijima u sektorima kulture, glazbe, televizije, civilnog društva, ljudskih prava i nezavisnih medija. U statusu slobodne novinarke trenutno surađuje s nizom hrvatskih neprofitnih medija i portala: Vox Feminae, CroL, Kulturpunkt, Stav, Arteist, Bilten.

Književnom praksom počinje se baviti kao studentica kada objavljuje prvu knjigu poezije Sezona bjegova (Narodno sveučilište, Split, 1994.). Književne radove piše i objavljuje pod literarnim imenom Nora Verde. Autorica je prozne knjige Posudi mi smajl (Meandar 2010.) i romana Do isteka zaliha (Sandorf 2013.).

Priče su joj objavljene u zborniku Pristojan život (lezbejske kratke priče s prostora Ex Yu), Labris 2012. i knjizi Zagreb Noir (Durieux, 2014.). Trenutno radi na zbirci kratkih priča pod radnim naslovom Vrijeme je na našoj strani. Članica je Hrvatskog društva pisaca.

Statement o radu

Nemam mnogo pravila koje sam sebi postavila u svom radu. Mogu navesti nekoliko naputaka kojih se trudim držati: ne biti fejk, ne glumiti autentičnost u bilo kojem području pisanja ili žanru. Kloniti se političke korektnosti u pisanju proze.

U novinarstvu inzistiram na promjeni gledišta i diskursa, korekciji svojih stavova i samoregulaciji. Trudim se izlaziti izvan područja vlastite ugode i riskirati.

Kontakt

m: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Social

 

 

Pišem prozu kratkog i dugog kalibra, poeziju, novinarske tekstove iz područja glazbe, književnosti, feminizma, društva, kulture i kulturnih politika.

OBjavljeni radovi

„Zagreb Noir“, Durieux, 2014., Zagreb

„Do isteka zaliha“, Sandorf, 2013., Zagreb

„Pristojan život“, lezbejske kratke priče s prostora Ex Yu, Labris, 2012., Beograd

„Posudi mi smajl“, Nora Verde, Meandar, 2010., Zagreb

Oblaci“, pjesnički zbornik , Studentski književni klub Zadar, 1999., Matica hrvatska, Zadar

„Sezona bjegova“, Narodno Sveučilište Split, 1994.

 

 

 

Razvila sam neobičan, s godinama sve nježniji odnos, prema kućanskim poslovima.

Volim se cjenkati na tržnici, neformalno razgovarati s prodavačima/icama u dućanima. Uzbuđuje me razgovor s nepoznatim ljudima, sklona sam dramskom monologu kod kuće i katkad u javnosti.

Teško mi je navesti ljude i kolektive koji su u književnosti i medijima utjecali na mene, mnogo ih je. Privatno, na mene je najviše utjecala moja baka Vjekoslava, no značajnima smatram i ljude koji su me shvaćali ozbiljno i davali mi priliku da iskoračim iz zone poznatog. Evo nekih od njih: Gabrijela Ivanov (glavna urednica Vox Feminae portala), bend U pol’ 9 kod Sabe, spisateljica i aktivistkinja Aida Bagić, spisateljica Olja Savičević Ivančević, drugarica i kolegica Jelena Miloš.