Iva Hlavač

Rođena 30. svibnja 1986. u Osijeku, Iva Hlavač živjela je u Valpovu gdje je završila gimnaziju, a potom upisala pravni fakultet u Osijeku koji je završila 2012.

Nakon toga radil u Centru za socijalnu skrb Valpovo godinu dana, volontira u udruzi za osobe s posebnim potrebama Zvono, piše za lokalne novine, te volontira u uredu za besplatne pravne savjete Osijek. Nakon stručnog osposobljavanja u Czss odlazi u Irsku u ožujku 2014. gdje radi na projektu poludnevnog smješaja osoba s teškoćama u razvoju.

U prosincu 2014. počinje raditi u savezu gluhih grada Zagreba, te trenutno živi u Zagrebu. Piše/pokušava pisati što češće, uglavnom kratke price, a zatim pjesme, predstave i stripove.

Statement o radu

Bavim se pisanjem kratkih priča, pjesama, trenutno pišem prvu kazališnu predstavu. Teme mojih priča i pjesama uglavnom su socijalne tematike, a često pišem i aktivističku prozu/poeziju. Pisanjem se bavim odmalena, a aktivnije oko šest, sedam godina.

Kontakt

e: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Social

Pisanjem kratkih priča socijalne tematike pokušavam ukazati na društvene problem (sebi i drugima koje to zanima).

U zadnje vrijeme pisanje poistovjećujem s aktivizmom jer ne volim pisati samo radi pisanja, iako i toga ponekad ima. Osim siromašva, problema s gospodarstvom i postratne situacije, pišem i o problemima muškarca i žena, kao i priče o pitanju homoseksualnosti. Sve u svemu, na pisanje gledam kao na jedan veliki dio moga života bez kojeg ne bih mogla.

2016.
Izdana knjiga "Svi smo dobro"

2014.
Potpisan ugovor s Profilom za izdavanje druge zbirke kratkih priča koja bi trebala izaći ove godine
2012.
Dvije priče “Pristojan život” i “Nedjeljni ručak” uvrštene u zbirku lezbijske kratke priče s područja ex Yu
Priča u zbirci “Bez vrata, bez kucanja” – Novi hrvatski prozaici
2011.
3. Mjesto natječaj “Odakle zovem”, knjižara Karver, međunarodni natječaj za kratku priču – "Nitko tamo vani nije znao što se događa"
2010.
20+1 najbolja priča za ljeto Brod knjižara, priča “Najljepši zvuk”
2009.
3. Mjesto s kratkom pričom “Miki”, natječaj Panonski šund
1. Mjesto sa zbirkom priča “I obični ljudi imaju snove”, Matica hrvatska
Preporuke za čitanje Lapis histriae, priča “Nemoj pričati”

 

Najdraži natječaj “Odakle zovem”, Podgorica 2011. gdje sam osvojila 3. Nagradu za priču Nitko tamo vani nije znao što se događa, a koja govori o ženi u malom gradiću pritisnuta obiteljskim životom, monotonijom i beznađem – položaj žene u suvremenom društvu malog gradića. 

Za zbirku priča Pristojan život koji je nastao u suradnji s izvrsnom spisateljicom Dragoslavom Barzut, a koju sam upoznala na gore navedenom natječaju u Podgorici, nominirane smo na 50. ZbeLeTronu za nagradu za 'najlez' trenutak 2012. godine.

Igram šah već dvadeset godina. Zanimaju me poslovi vezani za socijalne usluge, te sudjelujem kad mogu/kako mogu na tom području.

Najdraže spisateljice – Alice Munro i Flannery O’connor, hrvatske spisateljice – Olja Savičević Ivančević trenutno iako ih ima puno kvalitetnih i zanimljivih!

Strašnih žena ima puno! Za neke sam čula zahvaljujući VoxFeminae.net portalu i drago mi je da postoji tako nešto jer inače možda nikada ne bih ni čula za neke od njih (Viola Smith, Sojourner Truth itd itd.)