Mariana Vidmar

Mariana Vidmar bavi se istraživanjem, umjetnošću i aktivizmom za životinje.

Nakon upravne škole, završila je jednogodišnji studij “Animal Behaviour and Welfare” na University of Edinburgh, te nekoliko tečajeva u inozemstvu na temu ponašanja i psihologije životinja, a trenutno je na studiju novinarstva u Zagrebu.

2011. osnovala je kolektiv “Stop specizmu” koji se bavio pravima životinja, a od 2016. vodi neprofitnu organizaciju "Centar za zaštitu životinja i prirode - Key.

Animal Rights Art (umjetnost za prava životinja) njeno je umjetničko ime pod kojim stvara te spaja svoja istraživanja, kreativnost i aktivizam.

Statement o radu:

Da biste znali što je ispravno, morate vidjeti što je pogrešno. Moj je cilj pokazati što je pogrešno.

Kroz umjetnost želim podići svijest i dovesti prava životinja na jedan novi nivo – vidljiviji, eksponiraniji, direktniji.

U svijetu koji je izgrađen na uništavanju, vjerujem da je –umjetnost- izgraditi, stvoriti nešto bez uništavanja. A ono što ja želim stvoriti jest bolji i pravedan svijet za sva bića, bez obzira na njihovu vrstu.

Kontakt:

e. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
w. http://animalrightsart.webs.com/

Social:

Čvrsto zagovaram slobodu u svakom području života, a pogotovo u osobnom izražavanju. U svom radu eksperimentiram u raznim područjima – od radova na papiru i platnu, grafičkih dizajna, skulptura, sve do performansa. Bitan mi je krajnji rezultat i izazivanje reakcija, analiziranje i razgovor o temama koje kroz svoj rad prikazujem.

Zbog novinarske radoznalosti u sebi, uzadnje se vrijeme više izražavam kroz fotografiju te snimanjem i montiranjem priloga i dokumentaraca.

Marianini radovi putovali su i bili izloženi po Hrvatskoj, Njemačkoj i Francuskoj, a rad "Forever Wild or a Slave" bio je na aukciji u Los Angelesu na Nacionalnoj konferenciji za prava životinja 2011. godine. Njeni dizajni i fotografije mogu se naći kod raznih grupa za prava životinja u inozemstvu (te u njenom kolektivu "Stop specizmu"), a neki su dizajni bili objavljeni i u Taiwanu te Australiji.

Sa stripom "Specizam?" sudjelovala je naizložbi "Stereostrip" u Zagrebu, gdje je cilj bio prikazati razne stereotipe kroz strip.

2012. snimila je i montirala prvi glazbeni spot u Hrvatskoj na temu prava životinja, konkretnije, protiv ubijanja tuljana u Kanadi, za zagrebački bend Superbrands. Pjesma se zove "The Hand Strikes Hard".

Sa spotom "The Hand Strikes Hard", kao i sa dva dokumentarca sudjelovala je na Reviji Amaterskog Filma u Zagrebu.

Od performansa izdvaja rad "Biste li pojeli psa ili dijete?!", koji je izvela na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a koji je izazvao najviše reakcija.

Samostalne izložbe:

2011.
"Animal Rights Art" - Festival Etike, Zagreb
"Fragile" - Zagreb
"Animal Rights Art" – promocija spota "The Hand Strikes Hard", Rijeka

2015.
"Animal Rights Art" - MOVE Festival, Graz,

Grupne izložbe:

2015.
"Vegan Street Day" - Stuttgart
2014.
"Vegan Street Day" - Stuttgart
2013.
“NO CAGE ART FEST" - Francuska
2012.
"Srce iznad teka" - Kino Europa, Zagreb
2011.
"Forever Wild or a Slave" - Los Angeles, sudjelovanje na aukciji radova za pomoć životinjama

Publikacije/objavljeni radovi:

"Why I will always be vegan" – zbirka eseja, 2015. (knjiga dostupna na Amazonu)

"Prava životinja" – zbirka članaka, 2014.

"Radikalni aktivizam ili borba za jednakost" - brošura, 2012.

"Ponašanje životinja" - 2014.

"Siluete života" - portfolio, 2015.

Spotovi i dokumentarci:

"Grifon - centar za zaštitu ptica grabljivica" - edukativni video, 2015.

"Adopt - Save a Life" - spot, 2015.

"Kuterevo - priča o medvjedima i ljudima" - dokumentarac, 2014.

"The Hand Strikes Hard" – glazbeni spot za bend Superbrands, 2012.

Serija radova “FRAGILE” (“OSJETLJIVO”) posebna je serija kombiniranom tehnikom rada s temperama i komadićima strganog stakla na platnu. Izdvajam ove radove od ostatka jer smatram da imaju najsnažniju metaforu.

Što imaju zajedničko životinje i staklo? Oboje je –osjetljivo. Kada radimo sa staklom moramo biti oprezni, znamo da jednom kada strgamo staklo, onoće se uništiti na male komadiće i nikada ga više nećemo moći vratiti u prvotni oblik. Upravo poput komada stakla, tuđi su životi osjetljivi.

Moramo probuditi svijest u sebi o tome da su i njihovi životi osjetljivi poput stakla - a na nama je izbor želimo li njihove životeočuvati ili pretvoriti u raspadnute komadiće ništavila.

Inspiracija su mi Jane Goodall, Dian Fossey, Marina Abramović, Emma Goldman, Dr. Doolittle, Pocahontas, Tarzan i sve crazy cat ladies od 70 godin akoje žive u kolibi u šumi s 40 mačaka :))  #lifegoals  :D