Ines Kotarac

Ines Kotarac rođena 1983. je Bosni i Hercegovini, odrasla u Hrvatskoj, a trenutno živi u Berlinu. Završila je studij komparativne književnosti i kroatistike na zagrebačkome Filozofskom fakultetu.

Pisala je za kulturu u Vjesniku i Vijencu, na internetskim portalima Queer.hr i Voxfeminae.net te surađivala na nekoliko leksikografskih i terminografskih projekata. Fokus njezina djelovanja prešao je u posljednje je vrijeme s riječi na slike te je fotografija i to ponajprije analogna fotografija postala njezino primarno područje rada.

Statement o radu

Ako bih u jednu jedinu riječ pokušala sabrati svoje glavne razloge bavljenje fotografijom, onda bi to bila Ljepota. Ljepota u svim njezinim pojavnostima, od prolaznog traga melankolije na prijateljevu licu do raskošnog svjetla koje se probija kroz krošnje stabala. Fotografija, kojom se intenzivno bavim dvije godine, dala mi je jezik na kojemu najiskrenije i najjasnije mogu izraziti što osjećam prema svijetu, kako ga vidim te što mu uopće mogu/želim/trebam dati. U isto vrijeme, zaustavljajući trenutak, koji u stvarnome svijetu nepovratno prolazi, čini mi se da u tom sitnom djeliću sekunde zadržavanjem daha i pomicanjem tek jednoga prsta pobjeđujem prolaznost, gubitak i smrt.

Kontakt

m: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

w: www.wherethelightwillfall.com

Social

 

 

SAMOSTALNE IZLOŽBE

2013.
Moja, izložba u privatnom stanu autorice u Adžijinoj, Zagreb
T kao tijelo, Siva galerija, AKC Medika, Zagreb
T kao tijelo, Galerija Garbas, Rijeka
2014.
T kao tijelo, Art house Kriterion, Sarajevo
T kao tijelo, Materra mesto, Novi Sad
T kao tijelo, Art&bar Suzie Fu, Berlin

GRUPNE IZLOŽBe

2014.
Moja lijepa Trešnjevka, Galerija Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka, Zagreb

Projekti

Crow funding kampanja za foto projekt Kapi protiv zaborava. 

Projekt Kapi protiv zaborava, ili u potrazi za izgubljenom domovinom donosi različite motive snimljene u Bosni i Hercegovini, zemlji koju je autorica napustila kao dijete da bi se u nju vratila kao fotografkinja. Izložba odabranih radova tek treba biti postavljena u 10-ak izložbenih prostora u nizu gradova na putu od Berlina do Istanbula. Indiegogo kampanja koja bi to mogla omogućiti traje od 5. ožujka do 5. travnja.

U PRIPREMI

Berlinske bilješke, Boonika, Zagreb, veljača, 2015.
Kapi protiv zaborava (ili u potrazi za izgubljenom domovinom), putujuća izložba od Berlina preko Balkana do Istanbula
We.Never.Existed", festival 48 Stunden Neukölln, Berlin, lipanj, 2015
O samoći, Galerija Galežnica, Velika Gorica, travanj, 2015. (s Andreom Resner, Barbarom Radelja i Darijom Čimčir)

Tekstovi

Berlinske bilješke vol. 3, kolovoz 2014., VoxFeminae.net 
Berlinske bilješke vol. 2, svibanj 3014., VoxFeminae.net 
Berlinske bilješke vol. 1, ožujak 2014., VoxFeminae.net 

OSTALO

Svoje fotografske radove autorica je objavljivala u časopisima „Defeated“, „Quorum“ i „Frrresh“, na različitim internetskim portalima, a dvije njezine fotografije uzete su za naslovnice romana biblioteke Na tragu klasika (izdavač Disput).

Na seminaru Mlade žene mijenjaju svijet (ožujak, 2014.) u organizaciji CESI-ja (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje) Kotarac je držala radionicu „Fotografija i aktivizam“.

Imam anarhističku dušu i srce koje uvijek pedalira.

Žene kojima se divim i koju se me mnogočemu poučile: Marina Abramović, Diane Arbus, Sally Mann, Susan Sontag, RuPaul, Björk, Josipa Lisac, Marija Jurić Zagorka, Daša Drndić, Barbara Matejčić, Asja Bakić...