Mirela Horvat

Mirela Horvat 2005. godine završava Školu za dizajn, tekstil i odjeću u Varaždinu i stječe stručno zanimanje modni dizajner. Nakon završene srednje škole, 2005. godine upisuje Filozofski fakultet u Rijeci, diplomira 2011. godine i stječe zvanje magistre povijesti umjetnosti i magistre edukacije povijesti.

Još za vrijeme studija održava izložbu modnih radova u Koprivnici, a dizajnom se nastavlja baviti i nakon studija sve do danas. U međuvremenu postaje i kustosica, a od 2013. do 2015. godine radi kao profesorica povijesti u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin. Od 2016. godine radi kao profesorica na Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi u Varaždinu. Provodi istraživanje specifične problematike pojedinih napuštenih objekata industrijske baštine te u Informatici museologici 44 objavljuje opsežan rad pod nazivom Ususret novim mogućnostima interpretacije i revitalizacije industrijskog nasljeđa Belja, s osvrtom na nekadašnju zgradu restorana pustare Kneževo. Godine 2015. prezentira vlastiti unikatni  nakit na reviji u Hotelu Varaždin.

Statement o radu

Suvremeni nakit MalaSoba predstavlja kreativnu manifestaciju znanstvenog istraživanja industrijske baštine kao specifičnog područja osobnog znanstvenog interesa te na taj način spaja znanstveno i kreativno u jednu cjelinu. Baš kao što promišlja o problematici revitalizacije i prenamjene napuštenih industrijskih objekata tako i promišlja o prenamjeni i transformaciji industrijski proizvedenih elemenata u nešto drugo – nakit.

Kontakt

m. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
m. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Social


Unikatni nakit MalaSoba rezultat je sinteze povijesti umjetnosti i dizajna te materijalizacije istog u spoju suvremenog nakita.

Osnovna karekteristika je geometrizam, čistoća i jednostavnost forme naglašene bojom i nebojom. Kako bi ideja bila pretvorena u nakit, korišteni su suvremeni industrijski materijali koji nas svakodnevno okružuju poput nehrđajućih metala (aluminij, inox, srebro), gume, žice, ali i tradicionalni materijali poput drva te tekstilni materijali.

Upravo kroz navedene suvremene materijale te čiste i jasne forme, nakit komunicira sa suvremenim društvom i vlasnikom nakita, odražavajući vrijeme u kojem je nastao. Inspiracija proizlazi iz umjetničkih stilova: Art Deco-a, konstruktivizma, geometrijske apstrakcije, Bauhausa i sl. dok koncept nakita proizlazi iz ideje prenamjene i pretvorbe naoko neestetskih, industrijskih i isključivo prvotno funkcionalnih elemeneta u estetske predmete, koji tako mijenjaju i dobivaju novu funkciju u obliku nakita. 

IZLAGANJA

2016.
prezentacija nakita na Vox Feminae Festivalu 2016.

2015.
revija nakita u Hotelu Varaždin

2013.
objava stručnog rada Ususret novim mogućnostima interpretacije i revitalizacije industrijskog nasljeđa Belja, s osvrtom na nekadašnju zgradu restorana pustare Kneževo u Informatica museologica br. 44.

2012.
autorska izložba (u svojstvu kustosa) u Gradskom muzeju Varaždin i galeriji Trakošćan pod nazivom Lice i tijelo kao odraz psihe

2005.
izložba modnih radova u Koprivnici