program: subota 8.10. | nedjelja 9.10. | filmske radionice | štrikaona koda | subota 15.10. | nedjelja 16.10. 

 

♦♦♦ filmske radionice ♦♦♦

U sklopu ovogodišnjeg Vox Feminae Festivala prvi će put biti organizirana škola rodno osviještenoga filmskog stvaralaštva. Sastavljena od tri modula ‒ kritičkog, snimateljskog i scenarističkog, uz nekoliko teorijskih predavanja ‒ škola će se održavati od 7. do 14. listopada. Voditeljice radionica etablirane su domaće autorice na području filmske analize, odnosno stvaralaštva ‒ Višnja Vukašinović, Eva Kraljević, Hrvoslava Brkušić i Olga Dimitrijević ‒ dok će teorijska predavanja održati Višnja Vukašinović, Iva Radat, Jelena Tešija i Catherine Driscoll.

Prijaviti se možete do 5. listopada na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Sve prijavljene moraju odabrati jedan radionički modul (scenaristički, snimateljski ili kritički) dok su predavanja zajednička. Više informacija ovdje

Radionica rodno osviještene kritike i analize | 10. - 14.10.

Cilj petodnevne radionice je osposobiti polaznice/ke za pisanje kompetentnih rodno osviještenih filmskih kritika te im ponuditi korisne alate za filmsku i rodnu analizu. Rad će se paralelno odvijati na dva plana – pisanje tekstova o filmovima s programa festivala Vox Feminae te analiza filmskih kritika profesionalaca s posebnim naglaskom na rodna čitanja.

Polaznice/ci će biti dužni za vrijeme trajanja radionice svakodnevno raditi na tekstovima kontinuirano ih usavršavajući na temelju sugestija kolega i
mentorice. Selekcija radova nastalih na radionici bit će objavljena na stranicama festivala.

Radionica rodno osviještenog pisanja scenarija | 10. - 14.10.

Polaznici/ce će kroz radionicu steći temeljna znanja za kreiranje, promišljanje i analizu rodno osviještenih filmskih priča te će tijekom pet dana radionice proći kroz sve faze scenarističkog stvaranja, od pisanja sinopsisa preko osmišljavanja scenoslijeda do ispisivanja dijaloga odnosno kompletnog scenarija, te će, uz suradnju ostalih polaznika i mentorice, naučiti kako promisliti različite narativne i estetske aspekte vlastite filmske ideje.

Osim tehničkih elemenata i savladavanja formalnih aspekata pisanja scenarija, polaznice/ci će biti poticane da sagledaju emancipatorski potencijal svojih priča te da osvijeste raspon mogućnosti koji im filmski jezik pruža za njegovu realizaciju.

Radionica rodno osviještene kamere i montaže | 10. - 14.10.

Radionica ima za cilj upoznati polaznice/ke s osnovama snimanja slike i montiranja snimljenog materijala u željenu cjelinu i bit će bazirana na praktičnom radu tako da će, nakon pet dana, svaki od polaznika/ca proizvesti 3-5 minuta jednostavnog filmskog uratka na temu festivala.

Nakon kratkog teorijskog uvoda te upoznavanja s tehnikom polaznici/ce će, u suradnji s ostalim polaznicama i mentoricama odabrati temu i vlastiti pristup te provesti jedan dan u snimanju, nakon čega će uslijediti montaža snimljenog materijala. Forma snimljenog materijala bit će dokumentarna, ali otvorena za eksperimente svakog tipa.

Predavanje / Višnja Vukašinović: "Amerikanka" | 7.10.

Predavanje će se bazirati na analizi dokumentarnog filma Zorana Tadića iz 1970., na temelju koje će polaznicama biti dan primjer rodno osviještenog promišljanja filmske forme.

Fokus će pri tom biti na detekciji strukturnih elemenata te na interpretaciji koja se bazira na analizi ciljeva korištenja određenih filmskih izražajnih sredstava.

Predavanje / Iva Radat: "We Can Be Heroes" | 10.10.

Predvanje će se fokusirati na transformaciju ženske rodne uloge unutar filmskog mainstreama na primjeru recentnih blockbustera koji djevojčicama i djevojkama nude novi model žene koja je junakinja svoje vlastite priče: Frozen, najnoviji Star Wars, remake Ghostbustersa, posljednji Mad Max i Wonder Woman koja u kina stiže iduće godine.

Ukazat će se na ono što je u ovim filmovima progresivno, kao i na probleme u reprezentaciji s kojima se i dalje, kao društvo, bakćemo. Ovdje će se posebno dotaći otpora, odnosno backlasha na koji nailaze ovi indikatori napretka od strane tzv. boraca za muška prava.

Predavanje / Jelena Tešija: "Bechdel test - razgovaraju li žene u hrvatskom filmu?" | 12.10.

Bechdel test je jednostavan način provjere prisutnosti, aktivnosti i međusobnih odnosa ženskih likova u filmovima. Da bi prošao test, film mora zadovoljiti samo tri uvjeta: 1) da postoje najmanje dva ženska lika koja 2) međusobno razgovaraju o nečemu 3) osim o muškarcu.

Uz primjenu Bechdel testa ovo predavanje bavit će se analizom portretiranja junakinja kroz rodne stereotipe (i nacionalistički diskurs) te odnosa među likinjama u nagrađivanim hrvatskim filmovima.